МЕДВЕДЄВ РОЗПОВІВ, ЗА ЩО ДАЄ ЯНУКОВИЧУ ЗНИЖКУ НА ГАЗ

Середа, 21 квітня 2010, 16:36

Росія надає Україні знижку на газ у розмірі $100 при ціні газу $330 за 1 тисячу кубометрів.

Про це заявив президент РФ Дмитро Медведєв у середу після переговорів із президентом України Віктором Януковичем.

"Якщо ціна буде нижче 330 доларів, знижка складе 30% від контрактної ціни", - додав Медведєв.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін і голова правління "Газпрому" Олексій Міллер закріпили це в документах: вони підписали в Харкові додатки до контрактів від 19 січня 2009 року про купівлю-продаж газу в 2009-2019 роках і про обсяги й умови транзиту газу через територію України на 2009-2019 роки.

Міллер пояснив, що ціна на газ для України буде знижена на 30%, але не більше ніж на $100 за кожну тисячу кубометрів.

"Зниження ціни забезпечене зменшенням для "Газпрому" експортного мита в бюджет і не торкається економіки "Газпрому", - сказав Міллер.

Медведєв же зазначив, що знижка в ціні на російський газ для України частково компенсується орендною платою Росії за перебування Чорноморського флоту в Криму.

"Відповідна знижка буде враховуватися як частина орендної плати Російською Федерацією за перебування нашого Військово-морського флоту, нашої бази в Севастополі", - сказав президент Росії.

"Це не політична зв'язка, а саме технічна. Ставка орендної плати буде збільшена саме на розмір цієї знижки (у ціні газу)", - сказав він.

Медведєв визнав, що ці питання "прямо і недвозначно в угоді поєднані".

"Наші українські партнери отримують знижку в ціні на газ. Ці кошти для України стануть реальним ресурсом, яким будуть володіти українські партнери. У результаті підписаних домовленостей Україна отримає економію, яка буде витрачатися на внутрішні господарсько-економічні цілі", - сказав Медведєв.

З іншого боку, наголосив він, "Росії потрібна була визначеність із питанням про перебування Чорноморського флоту" на українській території.

У свою чергу, Янукович зазначив, що протягом 10 років "газова інвестиція" російської сторони для України складатиме 40 млрд. доларів.

"Україна протягом найближчих 10 років отримає реальний інвестиційний ресурс, який, за підрахунками фахівців, буде складати 40 млрд. доларів. Це дуже важливо в цей кризовий період", - сказав він.

Президент України назвав таку домовленість "безпрецедентною в історії відносин між країнами" і подякував Медведєву за розуміння й підтримку.

"Інтерфакс-Україна", УНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування