Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин вважає, що Янукович не порушував Конституцію

Середа, 21 квітня 2010, 22:08
Нова угода про терміни перебування Чорноморського флоту РФ в Україні не суперечить Конституції.

Про це заявив спікер Володимир Литвин в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи домовленості Віктора Януковича і Дмитра Медведєва про продовження перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі до 2042 року.

"Це треба сприймати, як об'єктивну даність, як неминучість", - сказав він.

"Я беру на себе відповідальність стверджувати, що в правовому плані Україна нікому не віддавала свої площі, щоб вони обладнали там свої військові бази, я маю на увазі, іноземним державам", - заявив Литвин.

Спікер нагадав, що в Перехідних положеннях Конституції зафіксовано, що використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою.

"Я так читаю ці два положення Конституції, що українська влада не має права віддавати території чи міста, щоб там іноземні держави облаштовували бази своїх військ", - сказав він.

"Разом з тим, я розумію Конституцію так, що Україна може на умовах оренди та на підставі міжнародного договору передавати власні військові бази для тимчасового перебування на цих базах іноземних військових формувань", - підкреслив Литвин.

Спікер нагадав про документи, ухвалені у 1991 році, згідно з якими всі військові формування, майно та бази СРСР, які перебували на території України, перейшли у власність Української держави.

"Україна, як держава, будучи власником, в тому числі, усіх військових баз, має право на правах оренди дозволяти тимчасове перебування іноземних військ", - вважає спікер.

Говорячи про позитивні сторони підписаного договору, Литвин заявив: "Є й економічний аспект цієї проблеми, що десь років за 10 Україна отримає близько $40 мільярдів - я вважаю, в цьому плані, це позитив для України".

"Є морально-психологічний аспект - я маю на увазі, перш за все, людей, які проживають у Криму, які будуть мати роботу, коли буде забезпечений розвиток інфраструктури", - сказав він.
 
"Звичайно, є і політичний аспект, який дозволить політикам говорити про продаж національних інтересів, але при такій постановці питання я радив би дивитися попередні норми і читати їх в комплексі, і читати їх правильно", - зазначив спікер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...