Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

АЗАРОВ ПОГРОЖУВАВ ПУТІНУ, ЩО БУДЕ ТОПИТИ ДРОВАМИ

П'ятниця, 23 квітня 2010, 23:50
 

Ідея про ув'язування ціни на газ і ціни оренди для Чорноморського флоту Росії виникла не відразу.

Про це він заявив в ефірі каналу Інтер прем'єр Микола Азаров.

Він зізнався, що ще "два тижні тому не знав виходу", як знизити ціну на газ.

"Питання витало в повітрі (про оренду для флоту), це питання виникало кілька разів, але спочатку не викликало інтересу ні в однієї сторони, ні - іншої. Ми шукали компенсатори в економічній сфері", - розповів прем'єр.

Азаров відзначив, що йому довелося при цьому чути слова, що за 40 мільярдів доларів Росія може побудувати 5 баз.

"Напевно, можна побудувати і 5 баз. 40 мільярдів доларів - це величезний ресурс. Це для порівняння 350 мільярдів гривень, тобто 1,5 бюджети України", - відзначив він.

При цьому Азаров обурився позицією опозиції - Юлії Тимошенко, що підписала "кабальні угоди" і Віктора Ющенка, який сказав, що краще топити соломою, ніж пустити іноземний флот.

"Соломою топити економіку не можливо", - підкреслив прем'єр.

Правда, Азаров зізнався, що в запалі дискусії в Москві сам кілька разів говорив, що "краще буде топити дровами", ніж платити за такими договорами.

Азаров нагадав, що стара ціна на газ майже знищила хімічну промисловість.

"При ній (старій ціні) собівартість аміаку доходила до 500 доларів за тонну. А відпускна експортна ціна - 380 доларів. На кожній тонні ми витрачали 120 доларів. Стали би заводи робити аміак? Не стали б", - запевнив він.

"Це рішення далося нам дуже важко і подавати його тільки як перемогу України або Росії я б не став, тому що в ході переговорів обидві сторони пішли на поступки один одному", - пояснив прем'єр.

"Головний підсумок перегляду (угод) - ми одержали можливість стабілізації економічної і фінансової ситуації в країні і можливість прискореного розвитку. Зараз головне - це зробити так, щоб цей перепочинок був використаний нашою промисловістю для модернізації - енергозбереження, насамперед, для зниження витрат і підвищення конкурентноздатності", - сказав він.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування