Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма вважає, що Янукович законно "здав" Крим Росії

Субота, 24 квітня 2010, 13:03

Останні домовленості президентів України і Росії Віктора Януковича і Дмитра Медведєва не суперечать українській Конституції, вважає екс-президент Леонід Кучма.

Про це він сказав в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

На думку Кучми, "зараз представники опозиції намагаються ввести суспільство в оману щодо правової боку харківських домовленостей".

"Дійсно, стаття 17 Конституції визначає, що на території України не допускається розміщення іноземних військових баз. Але при цьому замовчують, що є ще і стаття 14, чинна і понині "Перехідних положень" Основного закону", - сказав він.

Кучма процитував цю статтю і зазначив, що "положення Конституції прямо дозволяють при дотриманні встановлених нею процедур перебування Чорноморського флоту РФ в Криму".

Він зазначив, що угода щодо базування на території України ЧФ була досягнута у червні 1995 року. Основний закон набув чинності в червні 1996 року, а укладені у 1997 році між нашими державами угоди про статус і умови перебування флоту були ратифіковані українським парламентом у 1999 році.

"Нагадую цю історію наших взаємин з Росією для того, щоб підкреслити: основна міжнародно-правова база перебування ЧФ у Криму була створена вже після ухвалення Конституції України (червень 1996 року). І жодних сумнівів у юридичній спроможності її ні в кого це не викликало" , - сказав Кучма.

"Тому розцінюю крикливі заяви деяких наших добре відомих діячів, по-перше, як спробу самопіару, а по-друге (що більш суттєво), як прагнення розхитати політичну ситуацію в державі і не дати можливості нинішній владі домогтися стабільності", - додав він.

За словами екс-президента, закріплення в правовому аспекті теми ЧФ буде зменшувати роль і вплив радикалів, як в Україні, так і в Росії.

Кучма підкреслив, що спекуляції на цю тему в останні роки "стали хлібом для деяких політичних сил, що зіштовхують дві держави, два народи, які породжують атмосферу недовіри, а іноді навіть неприязні".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: