Раді порадили не благословляти здачу Криму

Понеділок, 26 квітня 2010, 18:39
Парламентський комітет з євроінтеграції пропонує відхилити законопроект про ратифікацію угоди про продовження терміну базування російського флоту в Криму.

Таке рішення було ухвалено на позачерговому засіданні комітету 26 квітня, повідомляє УНІАН.

Члени комітету вважають, що законопроект про ратифікацію угоди щодо Чорноморського флоту Росії суперечить Конституції України. Зокрема, мова йде про статтю 17 Основного закону, якою на території України забороняється розташування іноземних військових баз.

Також, члени комітету зазначили, що президент, підписуючи цю угоду, порушив статтю 20 закону про міжнародні договори України, відповідно до якої міжнародні договори України можуть бути пролонговані відповідно до умов, визначених самим договором.

Положеннями чинної угоди між Україною та РФ про статус та умови перебування ЧФ РФ на території України передбачається можливість її пролонгації лише на п'ятирічний період, йдеться у повідомленні.

Крім того, члени комітету одноголосно прийняли рішення запропонувати головному комітету - комітету у закордонних справах - рекомендувати Верховній Раді прийняти в цілому проект постанови про неприйнятність угоди з питань перебування ЧФ РФ.

Також рекомендовано ухвалити проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії парламенту з питань розслідування можливого складу злочину в діяннях президента Віктора Януковича та посадових осіб Кабіміну при укладанні та підписанні угоди.

У свою чергу, комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони не зміг прийняти рішення щодо ратифікації угоди про продовження терміну перебування ЧФ РФ на території України.

Як повідомив голова комітету Анатолій Гриценко, на засіданні комітету були присутні 14 депутатів.

Учасники засідання розглянули три питання - законопроект про ратифікацію договору про ЧФ РФ, проект постанови про неприйнятність такого договору і проект постанови про створення слідчої комісії парламенту щодо з'ясування обставин підписання цього документа.

Голова комітету повідомив, що голоси членів комітету з першого питання розділилися порівну, 7 членів комітету проголосували за ратифікацію договору і 7 - проти.

"Я особисто переконаний, що ці угоди ратифікувати не можна, а тим більше у вівторок", - сказав Гриценко, підкресливши, що дане питання необхідно вивчити більш ретельно і тільки після цього розглядати в парламенті, повідомляє Інтерфакс.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування