Пинзеник знайшов, у чому Азаров перевершив Тимошенко

Понеділок, 26 квітня 2010, 22:38
Бюджетний дефіцит в Україні у 2010 році очікується в розмірі 15,7% ВВП.

Про це заявив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на його прес-службу. 

"З урахуванням проблем "Нафтогазу" потенційний дефіцит бюджету становить 170 млрд. грн. (15,7% ВВП), а з державними гарантіями - понад 200 млрд. грн. (20% ВВП)", - зазначив він, оцінюючи урядовий проект держбюджету-2010.

Згідно з повідомленням, крім офіційного розміру дефіциту на рівні 57,7 млрд. грн. (5,1% ВВП), проект держбюджету передбачає витрати на капіталізацію банків у розмірі 30,5 млрд. грн.

Крім того, за оцінкою Пинзеника, реальний розмір бюджетного дефіциту зростає ще на 30 млрд. грн. через завищений прогноз доходів загального фонду держбюджету.

"Ноу-хау уряду є і відсутність зафіксованої цифри витрат. Норма закону щодо відповідної суми витрат не має ніякого значення, оскільки п'ять інших статей законопроекту дозволяють перевищувати встановлені цифри витрат", - наголошується в повідомленні.

При цьому економіст заявляє, що в українських реаліях в дефіцит перетворюються державні гарантії за кредитами: їх надання передбачено на 45 млрд. грн.

"Нічого не змінюють у бюджетній ситуації і нові ціни на газ, оскільки і в минулому році середньорічна ціна газу становила $230 (за 1 тис. куб. м), а обсяг дотацій "Нафтогазу" з бюджету сягав майже 30 млрд. грн.", - заявив він.

"У той же час в бюджеті закладено реальних джерел для покриття різниці в цінах на 0,7 млрд. грн.", - йдеться у повідомленні.

Пинзеник також вважає, що держбюджет-2010 підсилює боргову кабалу України.

"З урахуванням гарантованого боргу в 45 млрд грн загальна сума держборгу на кінець року досягне 446,9 млрд. грн., або 41,3% ВВП, проти 33% на початок року", - наголошується в повідомленні.

"Для виконання всіх передбачених проектом закону витрат, навіть при отриманні запланованих коштів від приватизації в сумі 10 млрд. грн., держборг України (прямий і гарантований) на кінець року має досягти 506,5 млрд. грн. (47% ВВП)", - вважає Пинзеник.

"У своїй борговій політиці уряд перевершує своїх попередників. Минулого року держборг (разом з гарантованим) виріс на 112 млрд. грн. Цього року з таким бюджетом є шанс подвоїти зростання боргу (205 млрд. грн.)", - зазначив екс-міністр.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування