КС заборонив чіпати Януковича

Середа, 7 квітня 2010, 12:46

Конституційний суд не дозволив обмежувати недоторканність президента України.

Про це йдеться у висновку КС, ухваленому 1 квітня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зокрема, КС визнав таким, що не відповідає вимогам ст.157 Конституції, законопроект про внесення змін до Основного закону, що стосуються гарантій недоторканності для окремих посадових осіб в частині гарантій для президента.

У рішенні КС йдеться, що даним законопроектом пропонується виключити з Конституції ст.105 частину першу, відповідно до якої президент користується правом недоторканності на час виконання повноважень, а також доповнити її новою частиною:

"Президент України не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до набрання чинності обвинувального вироку суду щодо нього".

Крім того, у ст.108 після п.2 пропонується додати п.3 такого змісту: "набрання чинності обвинувального вироку суду щодо нього".

КС підкреслює, що чинна Конституція не передбачає можливості виконувати будь-якій особі повноваження президента, якщо він тимчасово не може виконувати свої обов'язки, зокрема, у разі його затримання або арешту.

Не передбачена така можливість і запропонованими змінами до Конституції.

Таким чином, дані зміни "можуть призвести до обмеження прав і свобод людини і громадянина, ліквідації незалежності і до порушення територіальної цілісності України, що не відповідає вимогам Конституції", підкреслюється в рішенні КС.

У законопроекті також пропонується з ст.105 Конституції виключити частину 2, відповідно до якої "за посягання на честь і гідність президента України винні особи притягаються до відповідальності на підставі закону".

Образа або наклеп на президента можуть розглядатися не тільки як посягання на громадянські права особи, яка перебуває на цій посаді, але і як прояв неповаги до української держави і його народу в цілому, пояснили в КС.

Таким чином, запропоновані законопроектом зміни у цій частині можуть вплинути на обмеження прав і свобод людини або громадянина, і є такими, що суперечать вимогам Конституції.

Водночас, КС визнав такими, що відповідають вимогам Конституції, пункти законопроекту, якими пропонується обмежити недоторканність народних депутатів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
15:27
РФ створює нову адмінеліту на окупованих територіях України – розвідка Британії
Усі новини...