Табачник порадів, що Росія дасть українцем 300 місць

Четвер, 13 травня 2010, 18:47
У російських вузах до 300 бюджетних місць буде надано громадянам України в новому навчальному році.

Про це повідомив міністр освіти і науки України Дмитро Табачник у ході прес-конференції, що проходить в режимі відео-мосту Київ-Москва в четвер в українській столиці.

"Якщо говорити про співпрацю в гуманітарній області, то ми вперше від декларації перейшли до позитивної конкретики", - сказав він.

"До 300 бюджетних місць у новому навчальному році для громадян України за рахунок коштів федерального бюджету виділяє Міносвіти РФ. Це безкоштовні місця в російських вищих навчальних закладах, з виплатою відповідної стипендії", - заявив міністр.

У свою чергу, за словами Табачника, Україна надасть 120 бюджетних місць для громадян Росії у вищих навчальних закладах країни за рахунок бюджету.

Міністр підкреслив, що в попередні роки "на рік виділялося максимум 2-5 місць".

Крім того, він заявив, що в рамках візиту прем'єра Миколи Азарова у Варшаву в середині червня 2010 року очікується підписання договору про створення "Східно-європейського університету" з безконтрактній формою навчання для студентів з України, Польщі, Росії та 6 країн СНД.

Міністр повідомив, що попереднє керівництво міносвіти проводило переговори з польськими колегами про можливість створення єдиного польсько-українського університету, в той же час "справа не рухалася з мертвої точки і ми запропонували інший формат".

"Як тільки ми змінили формат і запропонували створити університет східно-європейський з тим, щоб там були на безконтрактній формі навчання студенти з України, Польщі, Росії і ще 6 країн СНД, питання зовсім по-іншому рушив", - сказав Табачник.

"Крім того, в рамках програми східно-європейського партнерства гроші є тепер і на фінансування цього університету", - заявив він.

Міністр додав, що остання група польських експертів прибуде в Україну для узгодження та парафування угод про створення університету 25-26 травня. Парафування документів очікується в Києві.

"Я думаю, що під час візиту Азарова до Варшави у середині червня 2010 року, ми зможемо вийти на договір про Східно-європейському університеті з абсолютно вільним режимом надходження хлопців з країн СНД і Польщі", - запевнив Табачник.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...