Правозахисники: міліція продовжує безкарно бити громадян

Середа, 19 травня 2010, 09:39

Засуджені в Україні і досі обмежені в доступі до правової допомоги, констатують правозахисники.

Про це говориться в щорічній Доповіді про дотримання прав ув'язнених, яку оприлюднила правозахисна організація Донецький меморіал, передає "Німецька хвиля".

У доповіді аналізується дотримання правоохоронцями прав в'язнів та затриманих.

За словами керівника "Донецького меморіалу" Олександра Букалова, вперше відзначено певний прогрес в роботі установ виконання покарань - поступово покращуються умови утримання, персонал намагається дотримуватися стандартів поводження з осудженими.

При цьому проблемним залишається фінансування цих закладів.

Однак ці недоліки не йдуть у жодне порівняння з тим, що міліція продовжує бити громадян, навіть вводять нові форми і методи побиття, зазначив Букалов.

А прокуратура, за його словами, діє достатньо винахідливо, щоб цих міліціонерів не притягнули до відповідальності.

"Невинних громадян хапають, б'ють, а потім тільки з'ясовують, чи винний він, чи ні. У нас це безкарно", - заявляє правозахисник.

За даними правозахисної організації, кожен п'ятий з опитаних міліціонерів, зокрема в Донецькій області визнав, що не може  виконувати свої обов'язки, не порушуючи при цьому прав людини.

Точну статистику відносно свавілля міліціонерів ніхто навести не може, каже Букалов. Утім за приблизними оцінками, зазначив він, ідеться про сотні тисяч випадків на рік по всій Україні.

Хоча і з'явилася тенденція до зменшення цієї жахливої статистики, однак з огляду на абсолютні цифри ситуація не може виглядати заспокійливою, сказав правозахисник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування