Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна у випадку небезпеки отримає у НАТО тільки консультації?

Середа, 26 травня 2010, 09:28

Україна зможе консультуватися з НАТО у випадку виникнення небезпеки її територіальній цілісності й суверенітету.

Про це сказав заступник генсекретаря НАТО з питань оборонної політики і планування Іржі Шедіві в інтерв'ю кореспонденту "Комерсант-Україна".

Так, коментуючи заяву лідера БЮТ Юлії Тимошенко про те, що в Криму йде збір підписів за об'єднання з Росією, і запитання, чи може Україна розраховувати на якусь підтримку НАТО у випадку, якщо виникне загроза її територіальній цілісності й суверенітету, він сказав: "Це внутрішнє питання України".

"Але в документі "Партнерство заради миру" - а саме на ньому базуються наші відносини з усіма країнами-партнерами - є 8-ма стаття, у якій говориться про те, що кожна країна-партнер має доступ до механізму консультацій із альянсом у випадку виникнення, на її думку, небезпеки", - заявив Шедіві.

Він також розповів, що 26 травня на засіданні спільної робочої групи Україна-НАТО з представниками столиць країн НАТО будуть переглянуті "завдання, які поставили перед собою на початку поточного року", а також оцінені успіхи впровадження Україною Річної національної програми співпраці з альянсом.

Шедівиі запевнив, що у НАТО поважають позицію правлячої коаліції в Україні про позаблоковий статус держави.

"Наші українські співрозмовники запевнили нас, що ця стратегічна зміна зовнішньої політики не матиме наслідків для нашої практичної співпраці в таких питаннях, як оборонна реформа. Нас також запевнили, що Україна продовжить свою участь у операціях НАТО", - зазначив він.

Шедіві нагадав, що "загальний принцип партнерства в НАТО - це обопільний рух: країни самі ухвалюють рішення щодо того, чи хочуть вони приєднатися до альянсу".

"Зараз ключовими словами, якими ми оперуємо в діалогах із вашим МЗС і Міноборони, є "практична, прагматична співпраця". Вона спрямована на поліпшення ефективності управління сектором безпеки і загальне підвищення рівня збройних сил", - запевнив заступник генерального секретаря НАТО.

Він також наголосив, що робота в рамках Річної національної програми й одночасне небажання офіційного Києва вступати в НАТО - не проблема, хоча й "безпрецедентний" випадок.

"Ця програма - ваш документ, вами розроблений і реалізований. Якщо Україна зацікавлена в продовженні нашої співпраці в такому форматі, я не бачу в цьому жодних проблем", - зазначив Шедіві.

Крім того, коментуючи ідею президента Росії Дмитра Медведєва про створення нової системи європейської безпеки, у яку входили б країни ЄС, Україна, Росія і де не було б США, він зазначив, що такі плани "обговорюються в рамках ОБСЄ", але є питання: "що конкретно може додати до європейської безпеки створення подібного роду архітектур".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування