Хорошковський звів скандал із ректором до "технології"

Понеділок, 31 травня 2010, 12:11

Голова СБУ Валерій Хорошковський допускає, що скандал із ректором Українського католицького університету - технологія з дестабілізації.

Про це він сказав в інтерв'ю "Комерсант-Україна", коментуючи лист ректора Католицького університету у Львові Бориса Гудзяка, у якому той звинувачує СБУ в тиску через прохання попереджати студентів про відповідальність за участь у акціях.

"Профілактика злочинів - святий обов'язок будь-якого правоохоронного органа. Тому, коли до нас надходить інформація про підбурювання до протизаконних дій, і вона має підтвердження, то єдине, що ми хочемо зробити і, до речі, завжди будемо робити, - спробувати уберегти студентське середовище від втягування в ці процеси", - заявив Хорошковський.

Те, що співробітник СБУ зустрічався з ректором незадовго до візиту у Львів президента Віктора Януковича, за його словами, пов'язане лише "деякою мірою - зустріч і візит збіглися в часі".

"Наша профілактична робота не пов'язана з приїздом вищих посадових осіб. Хоча, згоден, поява глави держави у Львові могла стати мотивом для деяких політичних сил", - зазначив голова СБУ.

На зауваження, що обурення ректора викликала не стільки профілактична бесіда, скільки те, що від нього вимагали поставити підпис під документами, Хорошковський зазначив: "Співробітник СБУ вирішив, що таким чином (підписом під документом) підтвердить, що виконав свою роботу добре. Тому не бачу тут ніяких проблем: не захотів ректор підписувати - це його право".

"А взагалі, вам не здається, що ця ситуація трохи роздута і нагадує якусь технологію? Я з глибокою повагою ставлюся до професіоналів у будь-якій справі, у даному випадку до ректора університету, і я дійсно щиро готовий пояснити йому позицію служби. Але, підкреслюю, ніхто і ніщо не завадить СБУ виконувати свою роботу - це виключено", - заявив голова Служби.

"Ми будемо використовувати усе, що входить в інструментарій СБУ і йде на користь державі. Від цього я відмовлятися не збираюся і прогинатися не буду - гарантую на сто відсотків", - запевнив Хорошковський.

"Я не був при розмові (з ректором), не знаю, що говорилося і якими словами, хоча, як мені відомо, даний оперативник знайомий із паном Гудзяком і зустрічався з ним не один раз. Чому саме зараз виник конфлікт, не знаю", - додав він.

На запитання, яка, на його думку, мета такої "технології", голова СБУ відповів, що зараз бачить "декілька технологічних ліній, які реалізуються супротивниками стабілізаційних процесів, що відбуваються в державі".

"Зокрема, лінія з умовною назвою "обмеження свободи слова" і прив'язка СБУ до обмеження свободи особи... Це річ, яка погано пахне. Ще раз хочу підкреслити: ми будемо максимально толерантними й відкритими, але в нас є свої обов'язки, і ми будемо виконувати їх жорстко", - заявив Хорошковський.

Він назвав свободу "необхідним атрибутом розвитку" - і запевнив, що СБУ "точно" не буде впливати на пресу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування