Герман хоче, щоб харківські начальники відповіли за дерева

П'ятниця, 18 червня 2010, 00:40
Харківська влада повинна відповісти за події навколо вирубки дерев у міському парку ім. Горького.

Про це заявила заступник глави адміністрації президента Ганна Герман в ефірі ТРК "Україна".

"Я вважаю, що це була велика помилка харківської влади, і я вважаю, що харківська влада повинна понести за це відповідальність дуже сувору", - зазначила вона.

"Я вважаю, що ці люди, які дали такі розпорядження, повинні за це відповісти дуже серйозно, і я вірю, що так буде", - сказала Герман.

За словами заступника глави адміністрації президента, покаранням для влади Харкова "має бути ваша позиція на місцевих виборах".

Як відомо, останні тижні у Харкові екологи й активісти боролися за збереження дерев у парку імені Горького, де влада дозволила вирубку для будівництва дороги. У низці міст України пройшли акції на підтримку харківського парку та його захисників.

Акції протесту в Харкові почалися 2 роки тому, після рішення міськради про будівництво в лісосмузі комерційних об'єктів - готелю, апартаментів та дороги. Згодом дорозі надали статус об'єкта підготовки до "Євро-2012" - без скасування попередніх рішень міськради та без громадських слухань - і акції набули розголосу.  

Харків'яни 2 тижні цілодобово чергували в парку, намагаючись урятувати вікові дуби та корабельні сосни. Люди кидалися під пили, закриваючи собою дерева, альпіністи чергували на верхівках, аби завадити вирубці. Але це не зупинило знищення дерев.

Спочатку активістів, яких охрестили "зеленим фронтом", витісняли з парку міліціонери. Згодом небайдужим харків'янам довелося мати справу з більш агресивними дорожниками, які направляли на людей бульдозери, а також зі співробітниками "муніципальної охорони".

Останні, застосовуючи грубу фізичну силу, виштовхали захисників дерев з парку. Правоохоронці не втручалися у їхні дії.

За висновками керівника екологічної групи "Печеніги" Сергія Шапаренка, зафіксовано понад 700 зрубаних дерев. Однак будівельники вже викорчували пеньки, а стовбури та гілки подрібнили на спецмашинах.

При цьому екологи та правозахисники так і не побачили від представників влади необхідних дозволів на будівництво. Генеральний план міста знаходиться у мерії під грифом "тільки для службового використання".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування