Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна розглядає можливості виплати боргу Білорусі - посол

Субота, 19 червня 2010, 18:40

Україна розглядає можливості виплати боргу Білорусі, заявив посол України у Білорусі Роман Безсмертний.  

Про це він заявив "Українській правді".

При цьому посол спростував, що говорив "Дзеркалу тижня" про те, що Україна згодна виплатити Білорусі 134 мільйони доларів, щоб розблоковувати процес ратифікації українсько-білоруського договору щодо держкордону.

"Я ніколи ніде не говорив, що Україна готова виплатити борг... Я говорив про те, що розглядається таке питання, обговорюються механізми, йде дискусія...", - заявив Безсмертний.

У суботу тижневик "Дзеркало тижня", посилаючись на коментар посла України у Білорусі, повідомив, що Україна згодна виплатити Білорусі 134 мільйони доларів.

Видання також наводило слова Безсмертного щодо можливих схем виплати боргу.

"Як механізми виплати боргу розглядалися, по-перше, пільгові тарифи в разі перевалки і транспортування нафти і, по-друге, продаж електроенергії за зниженою ціною", - сказав Безсмертний тижневику.

"Але Україною при погашенні боргу ці механізми не можуть бути використані, оскільки з українського боку в більшості випадків діють акціонерні або приватні суб'єкти господарської діяльності. Це означає, що вони змушені погасити цей борг за рахунок власного прибутку? Навряд чи вони на це погодяться", - констатував посол.

При цьому пряму виплату боргу з держбюджету дипломат також називає малоймовірною.

"Україна як держава також не може вирішити це питання у середині року, оскільки необхідно вносити зміни до держбюджету. Малоймовірно, що парламент погодиться ухвалити таке рішення в нинішньому складному економічному стані", - заявив Безсмертний.

На його думку, в ситуації, що склалася, варто шляхом переговорів дійти до консенсусу щодо варіанту погашення боргу, який варто зафіксувати у відповідному міжнародному договорі.

"Схоже, що ситуація вимагає підписання окремої міжурядової угоди, у якій був би прописаний механізм вирішення цієї проблеми", - підсумував посол.

"Оскільки сума т. з. боргу вже зафіксована в українсько-білоруських документах, доведеться її виплачувати. Коли і яким чином - це вже залежить від того, які будуть напрацьовані пропозиції", - зазначив Безсмертний.

Безсмертний пояснив, що ще в 1990-ті роки "виникло питання про борг суб'єктів господарської діяльності України перед Білоруссю, який накопичився ще до 1992 року, коли було зруйновано єдину фінансову систему".

"Суми називали різні. Але вже на початку 2000-х була зафіксована в документах остаточна - у розмірі 134 млн. дол.", - сказав він, додавши, що складність ситуації полягає в пов'язаності двох проблем - завершення процедури ратифікації українсько-білоруського договору про держкордон та механізму виплати цього боргу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...