РАДА ВІДСТОРОНИЛА ТРЬОХ СУДДІВ КС?

Вівторок, 22 червня 2010, 11:01

Троє суддів Конституційного Суду, призначених за квотою З'їзду суддів, відсторонені від роботи на невизначений термін.

Про це стало відомо на засіданні президії Ради суддів у понеділок, пише Комерсант-Україна.

За словами заступника голови РСУ Василя Гуменюка, до РСУ надійшов офіційний лист спікера Володимира Литвина з проханням ініціювати проведення З'їзду суддів і розглянути питання про заміну трьох суддів КС, делегованих суддівським корпусом.

Йдеться про Ярославу Мачужак, Анатолія Дідковського та Івана Домбровського, які були нібито незаконно призначені суддями КС.

Литвин аргументує своє прохання тим, що в 2006 році ці судді написали заяви не про перехід на нове місце роботи, а про відставку з посади судді, тому сьогодні не мають права працювати суддями КС.

Джерела газети у Верховній Раді та в суддівському корпусі повідомили, що в конфлікту є дві складові - фінансова й ідеологічна.

Завдяки особливому формулюванню заяв про відставку ці судді отримали значну компенсацію при переході до КС.

"Після зміни влади Партія регіонів використала цей привід, щоб позбутися лояльних "помаранчевих" суддів КС", - зазначив співрозмовник.
 
Як стало відомо "Комерсанту", парламенту вже вдалося домогтися тимчасового відсторонення суддів Мачужак, Дідковського та Домбровського від роботи.

"Ці судді не беруть участі у розгляді справ у КС, вони написали відповідні заяви", - заявив голова Ради суддів Петро Пилипчук.

Водночас президія РСУ в цьому конфлікті стала на бік колег, відмовившись виконувати прохання Литвина доти, поки ситуація не буде розглянута Вищою кваліфікаційною комісією.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування