Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Табачник і Ко готують мартиролог репресованих і загиблих у Другій світовій

Четвер, 24 червня 2010, 08:36

Україна створить власний мартиролог репресованих і жертв Другої світової війни.

За списком в інтернеті можна буде знайти не лише українців, але й іноземних військових, які загинули у 1941-1945 роках на українській території, повідомляє "Німецька хвиля".

Йдеться про масштабний проект: при створенні українського мартирологу буде використано досвід Німеччини, Польщі та Росії.

Однак українські вчені прагнуть навіть перевершити закордонні аналоги, розповів керівник відділу аналізу подій Другої світової при Інституті національної пам'яті Ростислав Пилявець.

"Ми плануємо прив'язку зробити і до місцевості і до поховань, аби і фотографії цих поховань були. Аби людина могла зайти в цей мартиролог і відразу все знайти. І навіть аби там на електронній карті був маршрут руху, як туди дістатися", - сказав він.

Втім вже є і критики цієї ідеї, які кажуть, що мартиролог повторюватиме роботу, яку дослідники провели, збираючи Національну книгу пам'яті загиблих у Другій світовій війні.

Скептики називають цей проект політичним піаром міністра освіти і науки Дмитра Табачника та комуністів, які хочуть відволікти увагу суспільства від проблем Голодомору.

Втім Пилявець запевняє, що створення мартирологу загиблих у війні ініціювали саме науковці та дослідники і у роботі вони використовуватимуть книгу Пам'яті як головне джерело, оскільки це багатотомне видання не доступне зараз для людей.

Представник Інституті національної пам'яті прогнозує, що на створення відкритого мартирологу піде не менше 4-х років і багато державних коштів.

У Держкомархіві уточнили, що на проект 2010 року буде виділено 60 тис грн.

Зараз створюється робоча група, яка займатиметься координацією роботи зі створення мартирологу, повідомив Пилявець.

Він не виключив, що під час складення цього списку загиблих будуть деякі проблеми з підрахунками жертв, однак запевнив, що цього намагатимуться уникнути, зважаючи на польський досвід зі створення мартирологу.

"Це не для вчених, а для громадськості, аби онуки, правнуки побачили, де похований їхній дід. Це суспільна справа", - наголосив Пилявець.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...