Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Стоп цензурі" вимагає від Ради закон про доступ до інформації

Субота, 26 червня 2010, 09:45
Журналісти руху "Стоп цензурі" вимагають ухвалення законопроекту "Про доступ до публічної інформації" на поточній сесії парламенту.

Про це йдеться у їхньому листі до спікера Володимира Литвина та керівників фракцій, повідомляє прес-служба руху. 

"Вважаємо, що у нинішній ситуації, яка склалася у сфері свободи слова та мирних зборів, ухвалення цього закону стане позитивним сигналом для українського суспільства та міжнародної громадськості щодо демократичного курсу української влади", - йдеться у листі.

За словами журналістів, цей закон "є надзвичайно актуальним та регулює важливу сферу спілкування між владою та суспільством, яке вимагає нагальної демократизації та прозорості".

"Ухвалення закону позитивно  сприятиме реалізації засадничих принципів творення справжнього демократичного суспільства в Україні", - йдеться у зверненні.

Журналісти очікують, що законопроект "Про доступ до публічної інформації" буде поставлений на голосування уже з 29 червня 2010.

Як відомо, цей законопроект встановлює відповідальність за відмову чи затягування надання інформації і розширює коло суб'єктів, що зобов'язані надавати та оприлюднювати інформацію.

Крім того, у документі пропонується встановити обов'язок надавати інформацію з обмеженим доступом ("має надаватися розпорядником"), якщо вона становить суспільний інтерес.

Водночас законопроект розширює й перелік різновидів інформаційних запитів. Запит може здійснюватися поштою, факсом, телефоном, електронною поштою. Закріплюється право на усний запит для отримання оперативної інформації.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування