Україна і Росія дописують нафтову угоду

Понеділок, 28 червня 2010, 13:45

Україна і Росія близькі до підписання угоди з транзиту нафти.

Про це заявив міністр палива та енергетики Юрій Бойко після зустрічі прем'єрів України і Росії Миколи Азарова і Володимира Путіна в Москві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Бойко зазначив, що узгодження цього документу для підготовки до підписання має завершитися на поточному тижні.

"У нас близька до підписання угода по транзиту нафти, в якій зазначені і терміни, і строки", - сказав він.

У свою чергу віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін повідомив, що Росія направила Україні проект міжурядової угоди про транзит нафти.

"Без створення економічних важелів залучити російських і інших відправників, буде складно. Розраховуємо, що найближчим часом після відповідного розгляду він (проект) буде підтриманий, про що ми і говорили з Бойко", - додав він.

"Ось наші цифри: постачання через Новоросійськ коштує 47,09 доларів за тонну, через порт Південний - 53 долари за тонну", - цитує Сечіна "Інтерфакс".

Віце-прем'єр зазначив, що пропозиції, озвучені російською стороною, реальні. Він нагадав, що зараз вартість поставки нафти через Одесу вище на 5 доларів.

Сєчін підкреслив, що українській стороні треба попрацювати і врахувати економіку. Він сказав, що зараз тариф на прокачування нафти "неконкурентний" і труба "стоїть суха".

Говорячи про можливості поставки нафти по цьому маршруту, Сечін сказав: "Зараз мова йде - від 9 до 17 мільйонів тонн".

Як відомо, заступник міністра енергетики РФ Сергій Кудряшов заявив, що Росія пропонує Україні знизити ставку тарифів на транзит російської нафти в напрямку Одеси приблизно на 30%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування