Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія хоче знижку на транзит нафти убік Одеси й інший маршрут

Субота, 19 червня 2010, 14:48

Росія пропонує Україні знизити ставку тарифів на транзит російської нафти в напрямку Одеси приблизно на 30%.

Про це заявив журналістам заступник міністра енергетики РФ Сергій Кудряшов у кулуарах Петербурзького економічного форуму, повідомляє "Інтерфакс".

"Треба дати знижку на транзит нафти в напрямку Одеси в $5,5 до 30% для того, щоб завантажити цей напрямок і зробити його таким же привабливим, як і постачання нафти через Новоросійськ", - сказав він.

За словами Кудряшова, необхідно не лише знизити тариф на транзит нафти, але й змінити маршрут транспортування, щоб він ішов не через Броди, а через Кременчук.

"А якщо не скорочувати відстань, то треба ще більше знизити тариф", - пояснив заступник російського міністра, зазначивши, що на сьогодні постачання нафти через Приморськ і Новоросійськ значно вигідніше.

При цьому, підкреслив він, у питанні тарифів на транзит немає політичної складової.

"У цьому питанні немає ніякої політизації. При профіциті потужностей нафтовики обирають напрямок, який є найбільш вигідним", - зазначив Кудряшов.

РФ і Україна готують угоду про тарифи на транзит російської нафти через територію України. Росія спрямувала в Україну свій проект угод про тарифне регулювання при транзиті нафти через її територію. Україна поки не представила офіційні пропозиції з даного проекту угод.

Як пояснювало Міненерго, основна проблема - регулювання прокачування нафти в напрямку Одеси, оскільки Україна просить надати РФ гарантії щодо завантаження цього напрямку, але для російських компаній він економічно непринадний.

Наприкінці грудня 2009 року Україна й Росія домовилися про підвищення ставок на транзит нафти в 2010 році. Нова угода передбачає на 2010 рік ставку транзиту в розмірі 6,6 євро за тонну нафти в порівнянні з $7,8 за тонну в 2009 році.

Угода, зокрема, передбачала ставки в розмірі: 6,6 євро за тонну за напрямком від кордону Білорусії й України до кордону України і Словаччини; 6,6 євро за напрямком від кордону Білорусії й України до кордону України й Угорщини; 3,9 євро за напрямком від кордону Білорусії та України до ЛПДС Броди.

Угода також передбачала тариф у 6,5 євро за напрямком від кордону Білорусії й України до порту "Південний".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: