Україну визнали демократичним винятком, але вже є тривожні "сигнали"

Середа, 30 червня 2010, 11:57

Останні 10 років були "десятиліттям занепаду" демократичного правління на теренах екс-СРСР, лише Україна і Грузія не увійшли в число авторитарних.

Такого висновку доходять експерти американської неурядової організації "Дім Свободи" (Freedom House) у своєму найновішому звіті, який відстежує становище у 29 посткомуністичних державах, повідомляє Радіо "Свобода".

За оцінкою "Дому Свободи", майже 80% громадян колишнього Радянського Союзу, а це понад 220 мільйонів осіб, далі потерпають від авторитаризму. При цьому найбільше згортання демократії за останнє десятиліття відбулося у Росії, розповів радіо керівник групи дослідників "Дому Свободи" Крістофер Волкер.

"Останнє десятиліття можна назвати ерою Путіна-Медведєва, і це, очевидно, час, коли постраждали демократичні інститути, які забезпечують підзвітність і прозорість. Так було в часи і  економічного підйому, і занепаду", - каже експерт.

Негативний приклад Росії, на думку Волкера, вплинув і на сусідні держави. Зокрема, у Казахстані, Азербайджані й Киргизстані відзначають негативні тенденції.

Серед пострадянських держав, окрім балтійських країн, лише Україна і Грузія не увійшли до списку авторитарних чи напівавторитарних країн.

Але позиції України, де за нової влади з'явилися скарги на утиски свободи слова і зібрань, можуть погіршитися, попереджає Волкер. "Гадаю, що світ має уважно за цим стежити з огляду на деякі сигнали, які ми бачили в цьому календарному році", - зауважує він.

За підсумками 2009 року найбільше проблем в Україні, як вважають експерти, вже традиційно стосувалися корупції, яка поєднується з браком прозорості влади і високим рівнем впливу на державну політику з боку олігархічних груп.

Як позитив у боротьбі з корупцією оглядачі відзначили те, що Україна запровадила зовнішнє незалежне оцінювання як вимогу для вступу до вищих навчальних закладів - хоч нова влада зменшила значення такого тестування цього року

За оцінкою експертів, українські мас-медіа на загальнодержавному рівні були переважно вільними, але проблеми виникали у регіонах. Обіцяній появі суспільного мовлення далі перешкоджав брак політичної волі.

Активно діють в Україні громадські організації - 2009 року їх було зареєстровано вдвічі більше, ніж у 2004-му. Але розвитку третього сектора перешкоджає недосконале законодавство і залежність від закордонного фінансування.

Загалом за підсумками 2009 року становище з демократією в Україні порівняно з 2008 роком не змінилося у жодній із категорій - від виборчого процесу і держуправління до стану ЗМІ і судової влади, вважають спостерігачі. Системної реформи щодо незалежного суддівства оглядачі в Україні й не очікують.

Звіт "Дому Свободи" про Україну вже 5-й рік готують українські політологи Олександр Сушко та Олена Пристайко. В їхньому аналізі не відображено подій 2010 року, але оглядачі попереджають про можливі проблеми з розвитком демократії.

Пристайко зазначила, що проблема 2010 року в Україні в тому, що перед тим здобутки демократії не були закріплені інституційно. "Головна причина нестабільності демократичного розвитку в Україні полягає в нерозвиненості інститутів демократії. Країна дуже залежить від персоналій, які приходять до влади", - сказала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування