Британський дипломат: "Я вірю в майбутнє України"

П'ятниця, 16 липня 2010, 08:38

Стосунки України та Європейського Союзу є досить ефективними і міцними, і можуть стати ще кращими.

Про це сказав ветеран британської дипломатії, міністр закордонних справ в уряді Маргарет Тетчер у 1980-х роках лорд Джефрі Хау в інтерв'ю "Бі-Бі-Сі".

"Фактом є те, що стосунки України та Європейського Союзу є досить ефективними і міцними, і вони, сподіваюся, ставатимуть ще тіснішими. З іншого боку, рішення президента України щодо небажання домагатися членства в НАТО є зрозумілим", - сказав він.

При цьому він згоден, що мати добрі стосунки з Росією для України "є одним із ключових моментів, однак це не має підривати гарні стосунки з іншими".

"Україна і Росія як країни-сусіди поєднуються багатьма історичними та іншими факторами. Тому для українського лідера було би немудро не намагатися мати добрі стосунки з Росією", - сказав Хау.

"Україна, як і багато інших країн, є в неоднозначній ситуації, і стосунки України з Європою та її партнерами у Європі також є важливими. Для багатьох країн дружні стосунки на кількох напрямках є важливими, і добре керівництво країни намагається утримати цей баланс", - додав він.

Британський дипломат сказав, що якщо порівнювати шлях перетворень України зі шляхом більш успішних західних посткомуністичних сусідів, то він був складнішим.

"Україна була складовою частиною Радянського Союзу, в той час як країни Варшавського Договору зберегли свою незалежність. Для України завдання було набагато більшим", - вважає Хау.

"Колишній посол США в Україні якось казав, що Україна одночасно повинна зробити те, що Сполучені Штати зробили в 1776 році (війна за незалежність), що вони мали в 1861 році (громадянська війна) і те, що було в 1931 році (початок великої американської економічної депресії). Україна постала перед усіма цими викликами одночасно", - зазначив він.

Хау також згадав, як невдовзі після однієї з поїздок до України був у Південній Африці, яка перед тим об'єдналася і була під керівництвом Нельсона Мандели.

"І я миттєво усвідомив, що хоча Південна Африка працювала над створенням нового суспільства після завершення доби апартеїду, вона мала солідну систему правосуддя, давню традицію вільної преси, усталену і гарну фондову біржу, тому Південній Африці було легше, аніж Україні, яка мала все це будувати з нуля", - сказав дипломат.

У контексті 20-ї річниці з дня ухвалення Декларації про державний суверенітет України (16 липня 1990 року), Хау зізнався, що здобуття Україною незалежності було "значною несподіванкою", однак "Україна та інші (пострадянські країни) пройшли дуже швидкий шлях від підпорядкування до незалежності".

"Я вірю в майбутнє України. Україна має особистість і ідентичність, і люди це усвідомлюють", - сказав дипломат.

"Звичайно, українське суспільство - дуже складне суспільство з огляду на мовні та інші проблеми. Але на світі багато таких же складних суспільств, як і українське, і в мене склалося враження, що і Україна, і українці дуже пишаються тим, що вони є, і що вони хотіли би досягти успіху, звільнившись від Радянського Союзу", - додав британець.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування