Азаров: Пропозиція Путіна об'єднати "Газпром" і "Нафтогаз" - це не жарт

П'ятниця, 23 липня 2010, 14:27

Прем'єр Микола Азаров вважає, що пропозицію прем'єра Росії Володимира Путіна щодо об'єднання активів "Нафтогазу" і "Газпрому" необхідно осмислити з точки зору стратегічних інтересів України.

Про це він сказав в інтерв'ю "Київському телеграфу".

"Знаєте, це не жарт був (пропозиція Путіна). І наступні зустрічі, і контакти з російським керівництвом свідчать про те, що все серйозно. Процес злиття і поглинання, створення нових об'єднань характерний для сьогоднішньої глобальної економіки", - зазначив Азаров.

На його думку, "коли дві компанії, які мають спільні ринки, інтереси, розглядають можливість посилення своїх позицій, наприклад, на ринках третіх країн - це нормальний економічний процес".

"Вони сідають за стіл переговорів і об'єднуються. Або об'єднують активи, створюють спільні підприємства, фінансують спільні проекти. Є маса різних можливостей. Тому, повторюю, це був не жарт", - заявив Азаров.

Водночас, на його думку, необхідно все прорахувати "за одним "залізним" принципом: наскільки це відповідає стратегічним інтересам України".

"Ми сьогодні ставимо нашим російським колегам просте запитання: якщо ви, припустимо, прагнете налагодити з нами спільну роботу, то чому б вам для початку не надати Україні гарантії щодо прокачування газу? Наприклад, ви зобов'язуєтеся протягом 10 років прокачувати через нашу територію 150 млрд. кубів газу. Тоді ми зрозуміємо, заради чого треба об'єднувати наші активи", - сказав Азаров.

"Те саме ми говоримо Євросоюзу: хочете створювати з нами консорціум з експлуатації ГТС? Тоді надайте гарантію того, що ЄС буде купувати ці 150 млрд. кубів газу", - додав він.

За його словами, без Росії Україна не отримає гарантії надходження газу, а без Євросоюзу - гарантій від покупця цього газу.

"Без одного з трьох партнерів ніякого газотранспортного консорціуму створити не вийде", - сказав прем'єр.

"Ми поки тривалість переговорів вимірюємо місяцями. Однак розраховуємо, що найближчим часом все-таки домовимося", - додав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...