Азаров попросився до європейського співтовариства

Середа, 28 липня 2010, 17:04
Україна подала заявку на вступ до Європейського енергетичного співтовариства.

Про це йшлося під час зустрічі прем'єра Миколи Азарова з єврокомісаром з питань енергетики Гюнтером Оттінгером, повідомляє прес-служба уряду.

Азаров наголосив, що Україна виконала умови для вступу до Європейського енергетичного співтовариства.

"Я хочу передати вам нашу заявку про вступ до Європейського енергетичного співтовариства. Ми просимо Єврокомісію розглянути відповідність нашого закону про ринок газу і прийняти відповідне рішення", - зазначив прем'єр.

Оттінгер пообіцяв, що протягом наступного тижня Єврокомісія проаналізує цей закон на відповідність нормам ЄС.

Він зазначив, що ухвалення закону - це великий крок вперед до вирішення питань, які залишаються невирішеними в енергетичній сфері, йдеться у повідомленні.

"Зараз ще залишаються певні питання, які необхідно перевірити і зняти. Необхідно провести деякі реформи, але це у наших спільних інтересах. Я думаю, що членство України у Європейській енергетичній спільноті може стати реальністю впродовж наступних півроку - року", - сказав єврокомісар.

Також Азаров підтримав пропозицію Оттінгера про організацію тристоронньої зустрічі на найвищому рівні між Україною, ЄС та Росією для розгляду питань, які являють спільні інтереси, зазначила прес-служба.

Зокрема, згідно з повідомленням, це енергетична безпека, довготермінові угоди з постачання і транспортування газу, скорочення енерговитрат.

Азаров заявив, що пропозиція може бути найближчим часом обговорена з прем'єром Росії Володимиром Путіним.

Він зазначив, що Україна зацікавлена в модернізації власної ГТС і готова вкладати значні кошти в цей проект.

"Але ми повинні мати гарантії, що ЄС буде купувати в Росії певні обсяги газу, який транспортуватиметься нашою територією, а Росія буде продавати відповідний обсяг газу. За умови, що є продавець і покупець - є сенс вкладати кошти  в модернізацію ГТС", - наголосив прем'єр.

В свою чергу, єврокомісар з питань енергетики підкреслив, що найрентабельніший і надійний шлях транспортування російського газу до Європи - саме через Україну.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування