Кримський прем'єр обіцяє дати статус російській мові

Середа, 11 серпня 2010, 14:58
Найближчим часом російська стане регіональною мовою Криму.

Про це заявив прем'єр автономії Василь Джарти в інтерв'ю газеті "Известия".

"Думаю, ми прийдемо до того, що російська стане регіональною мовою Криму. Вона тут вже мала цей статус, його пора повернути. Питання буде вирішене найближчим часом", - підкреслив він.

"Ми повинні навчати дітей у тих закладах, які дадуть можливість їм розвиватися далі. Українська чи російська - справа вибору батьків", - заявив Джарти.

Крім того, на питання, яким чином буде розширена автономія Криму, він зазначив: "Верховна рада Криму одержить не тільки представницькі функції, але й право законодавчої ініціативи".

"Зараз вона не може розробляти закони, за якими Крим має розвиватися. Ми зміцнимо повноваження Ради міністрів півострова, розподілимо функції між усіма гілками влади", - зазначив прем`єр Криму.

"Політикани розповідають, що така самостійність небезпечна. Але коли повноваження не обумовлені і заходять одне на інше, виходить маленький бардачок, який тут і влаштовувала попередня влада", - вважає він.

"Щоб досягти всіх наших амбітних цілей, потрібно прийняти закон про Крим. Він пропише те, що не обумовлено в Конституції. Повинні бути визначені повноваження структур, джерела фінансування проектів, відповідальні особи", - сказав Джарти.

Говорячи про можливі результати місцевих виборів у Криму, він заявив: "На першому місці, і в цьому немає сумніву, - Партія регіонів. На другому - "Сильна Україна" віце-прем'єра Сергія Тігіпка. На третьому - комуністи. "Російський блок" в групу лідерів не входить".

Коментуючи заяву президента Чечні Рамзана Кадирова про те, що ваххабізм тепер йде не з Чечні в Крим, а навпаки, Джарти сказав: "Наше завдання - будь-якою ціною зберігати мир. Є спецслужби, які займаються цими питаннями, але нічого тривожного вони мені не доповідали" .

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування