Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні не вистачає десятків тисяч тонн гречки

Понеділок, 30 серпня 2010, 17:25
Антимонопольний комітет вважає, що ситуація на ринку гречки викликана об`єктивними чинниками.

Про це повідомив під час круглого столу в Києві глава комітету Олексій Костусєв.

Він сказав, що в Україні щорічно скорочуються посівні площі під цією культурою і знижується її врожайність. Так, у 2010 році посівні площі під гречкою становили 215 тисяч гектарів проти 273 тисяч гектарів в 2009 році, і 425 тисяч гектарів у 2005 році.

Костусєв, посилаючись на прогнози експертів, повідомив, що цього року валовий збір гречки становитиме 160 тисяч тонн, що дасть змогу виробити 90 тисяч тонн гречаної крупи. При цьому, за оцінками експертів, внутрішнє споживання цього продукту в Україні становить 150 тисяч тонн в рік.

Він зазначив, що, враховуючи прогнози експертів в поточному році, Україну очікує дефіцит гречаної групи, наголосивши, що це об`єктивна ситуація.

Глава АМК наголосив, що раніше до України надходила гречана крупа з Російської Федерації, яка була дешевшою за українську і змушувала українських виробників знижувати ціни.

А цього року в РФ також дефіцит цієї культури, і вона сама змушена імпортувати її з Китаю.

Костусєв повідомив, що для стабілізації ситуації на ринку гречаної групи АМК звернувся до президента і прем`єра з низкою пропозицій, зокрема, комітет пропонує для підвищення валового збору гречки ввести регулювання сівозміни.

Також комітет рекомендує закупити в продовольчі резерви гречку урожаю 2010 року в обсягу 10% річного споживання, тобто не менш як 15 тисяч тонн.

Крім того, АМК виступає за введення регулювання цін на гречану крупу на всьому виробничому циклі - від виробництва, упакування, до роздрібних мереж.

УНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування