Бойко: війну з Фірташем програла Тимошенко

Четвер, 16 вересня 2010, 14:10
Міністр палива та енергетики Юрій Бойко впевнений, що Стокгольмський арбітраж програв уряд Юлії Тимошенко.

Про це він заявив у четвер на четвертому засіданні тимчасової слідчої комісії парламенту щодо так званого спірного газу "РосУкрЕнерго", повідомляє "Дзеркало тижня".

На питання про мотивацію, що спонукала міністра говорити, що Стокгольмський арбітраж програв нібито колишній уряд, Бойко відповів: "Я зробив такий висновок, посилаючись на меморандум юридичного консультанта "Нафтогазу"- компанії White & Case".

За його словами, юридичні консультанти НАК не раз запевняли, що без згадки у справі посадових осіб "Газпрому" і керівництва РФ, а також залучення їх як свідків, позиція "Нафтогазу" у Стокгольмському арбітражі буде значно ослаблена.

На питання, чи подані всі ці аргументи і пояснення обставин переуступки права вимоги боргу з подальшим викупом 11 мільярдів кубометрів газу вже в український арбітраж міністр відповів: "Подані".

Крім того, він упевнений, що підписання угоди 3/04 між "Нафтогазом" і "РосУкрЕнерго" про транзит та зберігання газу на період 2005-2030 років було "суто комерційною операцією, що дозволила Україні отримувати газ на вигідних умовах".

"Прагнення створити з цього кримінальну справу виявляв Олександр Турчинов", - сказав Бойко.

За словами міністра, ця угода давала можливість Україні отримати 26 мільярдів кубометрів газу по 50 доларів за 1 тисячу кубометрів. Міністр також зазначив, що навесні 2005 року ця угода була порушена.

Як відомо, Шевченківський райсуд Києва визнав, що "Нафтогаз" зобов'язаний повернути РосУкрЕнерго 12,1 мільярда кубометрів газу до 1 вересня або в інший термін, погоджений сторонами.

Таким чином, український суд повністю підтвердив вердикт міжнародного арбітражу, що було необхідно для виконання рішення в Україні.

Нафтогаз оскаржує це рішення суду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування