Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна й Росія домовилися про зменшення обсягів закупівлі газу?

Четвер, 30 вересня 2010, 09:39


Україна й Росія фактично домовилися про зниження обсягів закупівлі Україною газу.

Про це пише "Комерсант-Україна", посилаючись на джерело в "Газпромі".

Напередодні заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв повідомив, що Україна веде переговори про можливість коректування обсягів поставок російського газу, але не розкрив подробиць.

За словами джерела "Комерсанта" в "Газпромі", у серпні сторони домовилися, що в наступному році Україна закупить 41 млрд замість 55 млрд кубометрів газу, передбачених договором. А цього року Україна купить 33-35 млрд замість 27 млрд кубометрів, які планував придбати уряд Юлії Тимошенко.

"Ми фактично вже домовилися про зниження обсягів закупівлі, тепер йдеться лише про те, щоб документально закріпити ці домовленості", - сказав співрозмовник газети.

У Мінпаливенерго заявляють, що скорочувати обсяги поставок газу необхідно у зв'язку з тим, що в Україні накопичені рекордні запаси палива в підземних газосховищах - 27 млрд. кубометрів при необхідних на опалювальний сезон 20-22 млрд. кубометрів.

Аналітик Максим Шеїн вважає, що зниження обсягів закупівлі природного газу в наступному році не дозволить "Нафтогазу" порушувати питання про перегляд формули ціни газу в угоді з "Газпромом".

А член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима зазначає: "Єдина умова перегляду формули, яку ставив "Газпром", - збільшення закупівлі природного газу. Можна сказати, через те, що НАК програла суд швейцарському посереднику ("РосУкрЕнерго"), виконати цю умову найближчим часом буде неможливо".

Тим часом, у прес-службі "РосУкрЕнерго" кажуть, що в наступному році компанія планує продати 12 млрд кубометрів газу, які вона відсудила у Стокгольмському арбітражному суді влітку цього року.

Стокгольмський суд 8 червня зобов'язав "Нафтогаз" повернути РУЕ 11 млрд кубометрів газу, а також передати компанії 1,1 млрд кубометрів газу в якості компенсації.

29 вересня Апеляційний суд Києва відхилив скаргу НАК "Нафтогаз України" на рішення Шевченківського райсуду Києва у справі РУЕ. Як зазначається в ухвалі апеляційного суду, ним "видано дозвіл на виконання рішення Арбітражного інституту Торговельної палати міста Стокгольма".

"Швидше за все, ще до кінця року справа дійде до Верховного суду, і в результаті "РосУкрЕнерго" отримає право продати свій газ уже в січні", - вважає керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування