Науковці забракували всі "мовні" законопроекти, включаючи скандальний

Вівторок, 12 жовтня 2010, 14:29

Інститут української мови Національної академії наук разом з Інститутом мовознавства імені Потебні рекомендують не ухвалювати жоден з семи "мовних" законопроектів.

Про це УНІАН заявив директор Інституту української мови НАНУ Павло Гриценко.

За його словами, аналіз законопроектів відбувався за рекомендація НАНУ та на прохання спікера Володимира Литвина.

"Ми рекомендували їх не розглядати, тому що вони недопрацьовані, містять багато суперечностей і посилюють регіоналізацію та розкол України", - сказав науковець.

За його словами, вчені детально розглянули і законопроект №1015-3 "Про мови в Україні" регіонала Олександра Єфремова, комуніста Петра Симоненка та представника блоку Литвина Сергія Гриневецького, що викликав найбільший резонанс у суспільстві.

"Такий закон приймати не можна. Його дух - підкреслення усього регіонального на противагу цілісності країни", - заявив Гриценко.

"Ми готові до предметних дискусій серед фахівців. Але до нас не звертаються, тому що фальшують з самого початку. Це можна сказати про усі законопроекти, а про цей особливо", - додав директор Інституту української мови.

"Як звичайна людина можу сказати, що таким чином Партія регіонів намагається, очевидно, задовольнити міфічні вимоги своїх виборців щодо російської мови. Адже в усіх інших напрямках - провал. Не будеш же звітувати перед людьми підвищенням цін та зниженням рівня життя", - сказав Гриценко.

Крім того, на його думку, збурення, яке викликав законопроект Єфремова-Симоненка-Гриневецького не йде на користь і російській мові.

"Він породжує спротив російській мові, що не бажано. Оскільки українці мають бути готовими до широкого спілкування. Але намагатися йти таким шляхом - це шкодити інтересам і української, і російської. Цього, на жаль, не розуміють автори законопроекту", - зазначив вчений.

Як відомо, у Верховній Раді зареєстровано законопроект про мови, яким передбачається, що в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської мови "з урахуванням того, що російська мова є рідною або повсякденно використовуваною більшістю громадян України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування