Transparency International: аудит уряду Тимошенко - як "полювання на відьом"

П'ятниця, 15 жовтня 2010, 08:57

У міжнародній антикорупційній мережі "Transparency International" вважають, що "вашингтонський аудит" дискредитує боротьбу з корупцією в Україні.

Про це заявив регіональний координатор Transparency зі Східної Європи та Центральної Азії Міклош Маршалл в інтерв'ю "Deutsche Welle".

"Ми вітаємо боротьбу зі зловживанням коштами платників податків. Будь-який урядовець у демократичній країні має бути підзвітним. Однак, судячи з повідомлень з України, згадане розслідування має суттєві недоліки: на мою думку, воно не було незалежним", - сказав він.

"Воно було проведене за дорученням нового уряду проти попереднього уряду. Дуже важко стверджувати, що тут йдеться про повноцінне розслідування, а не про "полювання на відьом", - зазначив Маршалл.

Представник Transparency International не бачить сенсу у тому, щоби "викривати" у такий спосіб політичних опонентів, щойно прийшовши до влади. Адже проблема корумпованості державної влади різних рівнів в Україні далеко не нова.

"Важко стверджувати, що лише попередній уряд займався такого роду махінаціями. Якщо ми подивимося на індекс сприйняття корупції, який ми щороку готуємо, то ми побачимо: Україна потерпає від непрозорих оборудок з державними фінансами вже 20 років", - сказав Маршалл.

"Країна перебуває на дні світового рейтингу корумпованості. Отже, на моє переконання, якщо пані Тимошенко зловживала грішми, вона має за це відповідати. Але тоді мають понести відповідальність і всі її попередники", - заявив він.

За словами Маршалла, у правових державах зазвичай розслідуванням випадків корупції у вищих органах влади займаються не уряди, а незалежні правоохоронні органи.

Маршалл наголошує: боротьба з корупцією має вестися постійно. Для цього потрібно нарешті створити відповідні механізми, переконаний представник Transparency.

"Нинішнє розслідування, яке проводилося юридичною фірмою, пов'язаною з однією з партій, - це популізм. Ми всі знаємо, що українська економіка наскрізь корумпована. Знайти чиїсь зловживання неважко. Тут не варто вирізняти того чи іншого політика - це повальне явище", - каже Маршалл.

На його думку, замість "політичних маневрів, які дискредитують боротьбу з корупцією" уряду варто було б розібратися зі сумнівними явищами у нинішній владній команді і зайнятися побудовою інституційної системи "стримувань і противаг".

"Ми бачимо численні конфлікти інтересів (в Україні), коли немає чіткої межі між приватними і суспільними інтересами. Як всім нам відомо, голова Служби Безпеки України є одним з найбагатших у країні власників ЗМІ. Він одночасно також сидить у державних регуляторних органах з питань мовлення. Це серйозна проблема", - констатує Маршалл.

На запитання, чи взяв би він участь у розслідуванні можливих фактів корупції попереднього уряду в Україні, Маршалл відповів: "Transparency International - це неурядова організація, а не прокуратура. Ми завжди готові надавати консультації щодо того, як зменшувати рівень корупції у країні. Ми не хочемо бути інструментом політичного протистояння".

"Deutsche Welle" зазначає, що вашингтонська компанія Trout Cacheris PLLC., яка провела аудит, - це "маленька юридична фірма, яка спеціалізується на складних судових процесах", як сказано на сайті фірми. Вона нараховує лише 9 адвокатів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...