Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Закон про мови поки що не розглянуть?

Понеділок, 18 жовтня 2010, 10:09

Закон про мови навряд чи потрапить до порядку денного парламенту на цей тиждень, вважає нардеп-регіонал Вадим Колесніченко.

На погоджувальній раді ВР у понеділок представниками більшості будуть названі декілька причин цього, пише "Сегодня".

Перша - негативний висновок про законопроект Інституту мовознавства, друга - відсутність висновку комітету Верховної Ради з культури.

Ще одну причину в Партії регіонів називають неофіційно: перед виборами не варто розбурхувати ситуацію, тому що опозиція на темі мови консолідує свій електорат.

Але не всі у ПР вважають ці причини серйозними.

"Висновок Інституту мовознавства годиться лише для того, щоб викинути у кошик. Його ніхто не уповноважував робити експертизу законопроекту, який уже пройшов експертизу Венеціанської комісії і був нею схвалений", - заявив Колесніченко.

З комітетом ВР по культурі, який досі не розглянув проект, поданий 7 вересня, і взагалі все просто: з 11 його членів лише троє входять у більшість (регіонали Богословська й Зубанов, комуністка Дем'янчук), інші - БЮТівці й НУНСівці.

За словами нардепа з НУНС Ярослава Кендзьора, у найближчі два тижні проект таки розглянуть - але "результат буде негативний".

"За" проголосує лише комуністка, а регіонал Зубанов може й утриматися. Богословська ж уже рік не ходить у комітет, вона написала заяву, що не може працювати в комітеті, де "усе заражене націоналізмом", - сказав він.

Що стосується аргументу про консолідацію електорату опозиції навколо теми мови, то джерело в Партії регіонів називає його надуманим: "Цього електорату не більше 15%, і весь він у західних областях, де за нас однаково не голосують".

Втім, навіть в опозиції визнають, що перераховані аргументи сумнівні.

"Якщо регіоналам дуже потрібно, вони лізуть у вікна й двері, щоб провести закон через парламент. І якщо зараз вони дали по гальмах, то, думаю, команду не педалювати ухвалення закону дав сам президент", - каже Кендзьор.

Але прихильники закону в Партії регіонів ще сподіваються. "Питання ставилося на вищому рівні, але нам не сказали ні "так", ні "ні". Почекаємо ще трохи. Але якщо закон не приймуть у листопаді-грудні, його не приймуть ніколи", - каже один із них.

Як відомо, законопроект про мови в Україні, запропонований представниками фракцій провладної більшості, повинен дати російській та іншим мовам усі права, належні їм за Європейською хартією (навчання, діловодство, кіно й ТБ рідною мовою).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування