Переслідування правозахисників стає дедалі поширенішим - експерти

Вівторок, 19 жовтня 2010, 10:45

Українська Гельсінська спілка стала на захист голови Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана і готує звернення до міжнародних організацій.

Голова Української Гельсінської спілки Євген Захаров вважає, що тиск на правозахисників стає в Україні тенденцією, передає Радіо "Свобода".

"Такі факти поодинокі. Але останнім часом їх стає набагато більше. І це насторожує. Були випадки переслідування правозахисників у Харкові, у Львові, останній - 15 жовтня", - розповідає Захаров.

"Щодо Вінницької правозахисної групи, то дії міліції - це грубе порушення процесуального законодавства. Звинувачення у поширенні порно необґрунтовані. Це був лише привід. Таким чином можна порушити справу проти будь-кого - достатньо знайти в його поштовій скриньці спам із посиланням на порносайти", - сказав голова УГС.

Захаров зазначає, що обшук правозахисної організації та вилучення документів відбулися чи не вперше за час незалежності. Раніше таких заходів вживали лише проти політичних опонентів, говорить правозахисник.

Як відомо, 15 жовтня правоохоронці обшукали квартиру голови Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана, а також офіс самої ВПГ.

Приводом для обшуку квартири став запис у блозі від 2 травня, який містив відеоролик із сервісу YouTube "порнографічного змісту" з героями, схожими на відомих російських діячів.

За повідомленням Вінницької правозахисної групи, з квартири Гройсмана правоохоронці вилучили деякі робочі документи групи та "дві фотокартки німецького Фонду боротьби зі СНІДом, які направлені на освіту секс-працівників навичкам безпечного орального та анального сексу". 

А з офісу було вилучено "комп‘ютери та фінансову документацію ВПГ та інші робочі документи правозахисної організації", повідомила прес-служба ВПГ.

Вінницька правозахисна група та Дмитро Гройсман надіслав звернення до Ради Європи, ООН, а також до українського президента, омбудсмена та Генеральної прокуратури.

Голова прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко повідомив, що звернення вже отримали і найближчим часом дії вінницької міліції перевірять.

"Генеральна прокуратура розгляне заяву: факти, про які йдеться в ній, буде перевірено, а після перевірки буде ухвалене рішення, відповідно до закону. Відповідь буде в 10-денний термін, якщо ж перевірки триватимуть довше, ми про це повідомимо заявника",  сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування