"Стоп цензурі!" нагадують про невиконану вимогу ПАРЄ

Середа, 20 жовтня 2010, 16:52

Учасники руху "Стоп цензурі!" закликають керівництво парламенту ухвалити закон "Про доступ до публічної інформації" на поточній сесії.

Із відповідним листом вони 20 жовтня вдруге звернулися до спікера Володимира Литвина та голів фракцій, сказано в прес-релізі руху.

Учасники "Стоп цензурі!" нагадують, що ПАРЄ два тижні тому ухвалила резолюцію, у якій закликала українську владу прийняти закон про доступ до публічної інформації.

Крім того, а заступник глави адміністрації президента Ганна Герман запевнила, що влада зробить усе, щоб він був якнайшвидше ухвалений ВР.

"Вважаємо, що в нинішній ситуації, яка склалася навколо питань свободи слова та мирних зборів, ухвалення цього законопроекту стане для українського суспільства та міжнародної спільноти свідченням позитивних демократичних змін у державі", - ідеться у зверненні учасників руху "Стоп цензурі!".

"Наголошуємо, що ухвалення такого закону є надзвичайно актуальним питанням, адже він у майбутньому регулюватиме процес комунікації між владою та суспільством, який потребує демократизації та прозорості", - додається у ньому.

Журналісти очікують, що голосування за закон "Про доступ до публічної інформації" відбудеться у четвер, 21 жовтня, згідно із порядком денним.

Відповідно до законопроекту, визначена відповідальність за відмову чи затягування надання інформації. Розширено коло суб'єктів, зобов'язаних надавати і оприлюднювати інформацію.

Окрім цього, у законопроекті пропонують встановити обов'язок надавати інформацію з обмеженим доступом, якщо вона становить суспільний інтерес.

Водночас, розширений і перелік різновидів інформаційних запитів. Запит може здійснюватися поштою, факсом, телефоном, електронною поштою. Закріплюється право на усний запит для отримання оперативної інформації.

Під зверненням підписалися 450 журналістів та представники 150 громадських організацій, які підтримали заяву журналістського руху "Стоп цензурі!", однією з вимог якої є ухвалення такого закону.

Як відомо, законопроект "Про доступ до публічної інформації" (№2763) за дорученням спікера Литвина був включений до розкладу засідань Верховної Ради на 8 липня, але був знятий з порядку денного.

Наступного дня, 9 липня, парламент не підтримав цей законопроект у другому читанні та в цілому.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування