Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Януковичу і Ко пояснили, чому Україна впала у рейтингу свободи

Четвер, 21 жовтня 2010, 12:21

Україна впала у рейтингу свободи преси через повернення цензури, напади на журналістів та реакцію влади.

Про це заявила керівник європейського відділу організації "Репортери без кордонів" Ельза Відаль у коментарі "Deutsche Welle" щодо переміщення України в рейтингу свободи преси цього року з 89 місця на 131.

"Україна суттєво опустилася в цьогорічному рейтингу, що було визначено за різними критеріями. Ми були свідками певних тенденцій в країні, зокрема, повернення цензури, особливо це стосується телебачення. Ми також занепокоєні значною кількістю нападів на журналістів", - сказала вона.

"Ще одним вирішальним фактором, що вплинув на втрату позицій України, стала реакція влади, котра несерйозно реагувала на наступ на пресу і журналістів. Якщо ж була реакція, то іноді журналісти, які були жертвами агресії, самі опинялися під підозрою", - зазначила Відаль.

"Ми занепокоєні ситуацією в Україні.  Місія "Репортерів без кордонів" вже відвідала Україну в липні цього року. Тепер ми готуємо наступну,  яку, можливо, здійснимо наприкінці цього року, тож ми пильно відстежуємо розвиток ситуації в Україні", - сказала вона.

Відаль висловила сподівання, що "відбудуться певні позитивні зрушення".

"Але є дуже чутливі речі, які мають дискутуватися в Україні, наприклад, створення системи суспільного мовлення...", - зазначила вона.

Найбільшою проблемою для свободи ЗМІ в Україні керівник європейського відділу організації "Репортери без кордонів" сформулювала так: "Я би сказала, що бракує політичної волі взятися за створення середовища, в якому преса була б захищеною, мала підтримку у своїй ролі як одного зі стовпів демократичної України".

За словами Відаль, "Репортери без кордонів" подають владі України сигнал: "Навіть якщо цьогорічний результат (рейтингу) і може розглядатися як поганий, це можливість для керівництва відреагувати, оскільки воно має реальну владу".

"Якщо ситуація змінюється, якщо беруться зобов'язання, а зміни імплементуються, то, звісно, рейтинг підвищується. Тож, ми хочемо сказати: майбутнє у ваших руках, якщо ви хочете виправити ситуацію, то у вас є гарна можливість це зробити", - сказала вона.

Говорячи про механізми, які є в "Репортерів без кордонів" для захисту українських журналістів від тиску чи загроз, Відаль сказала: "Ми можемо певною мірою запобігати насильству, оскільки, якщо починається тиск на міжнародному рівні, то для людей, які хочуть тиснути на ЗМІ, стає не так просто це робити, не чуючи запитань і не пояснюючи, що вони намагаються робити".

"Ми намагаємося ускладнити це людям, для яких справжня цінність свободи слова є незручною. Хоч у нас і немає можливостей влади, але в нас є влада впливу, ми можемо надавати інформацію тим, хто має політичну владу. Тож ми можемо робити дедалі менш зручною ситуацію для тих, хто хотів би обійти питання свободи преси", - додала вона.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування