Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Януковичу "клеять" антикорупційну реформу

Вівторок, 14 грудня 2010, 09:26

У Міністерстві юстиції підготували пакет антикорупційних законопроектів і направили їх на узгодження в адміністрацію президента.

Як пише "Комерсант-Україна", це три законопроекти.

А саме: "Про внесення змін у деякі закони України щодо вдосконалення й протидії корупції", "Про внесення змін у Кримінальний і Кримінально-процесуальний кодекси щодо вдосконалення процедур здійснення конфіскації" і "Про внесення змін у деякі законодавчі акти у зв'язку з ухваленням закону "Про основи запобігання й протидії корупції".

"Зараз ці три документи склеюють в один великий законопроект. У підсумку вийде нова антикорупційна реформа", - заявило джерело, ознайомлене з ходом підготовки реформи.

Документ змінює процедуру фінансового контролю за доходами й видатками держслужбовців.

Так, норми антикорупційного законодавства, які ухвалені, але ще не вступили в силу, передбачають, що претендент на посаду держслужбовця подає дані про доходи й фінансові зобов'язання не лише щодо себе, але й щодо членів родини.

А зміни передбачають, що кандидат подає декларацію про доходи й майновий стан "за формою, затвердженою Міністерством фінансів". При цьому вказівка, що ця вимога стосується і членів родин майбутніх чиновників, із закону зникла.

У Мін'юсті пропонують внести серйозні поправки до Кримінального кодексу і передбачити диференційовані покарання за отримання хабара.

Пропонується розмежувати хабарі залежно від їх розміру: "хабар" - сума до 85 грн (покарання у вигляді штрафу від 8500 грн до 12 750 грн або арешту на строк до 6 місяців); "хабар у значному розмірі" - від 85 грн до 3400 грн (штраф від 12 750 грн до 25 500 грн, позбавлення волі на строк від 2 до 5 років). При цьому зберігаються поняття "хабара у великому розмірі" - від 3400 грн (покарання - тюремне ув'язнення від 5 до 10 років) і "хабара в особливо великих розмірах" - від 8500 грн (карається тюремним ув'язненням від 8 до 12 років).

Крім того, в одному з документів Мін'юст розписав, які подарунки може отримувати вища посадова особа, а які - ні. Так, їм заборонено приймати подарунки від своїх підлеглих, а також від фізичних і юридичних осіб "за рішення, дії або бездіяльність у їхніх інтересах", а також у всіх інших випадках, коли чиновник отримує подарунок "за мотивами, пов'язаним з його службовим становищем".

При цьому передбачається, що вартість подарунка не може бути більше 20% прожиткового мінімуму (зараз - 184 грн), а сукупна вартість подарунків, отриманих за рік з одного джерела, не повинна перевищувати одного прожиткового мінімуму (зараз - 922 грн).

Набуття чинності антикорупційним законодавством - зобов'язання України, узяте при вступі в групу країн-членів Ради Європи з боротьби з корупцією (GRECO). Всі спрямовані в адміністрацію президента документи пройшли узгодження з GRECO.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування