Екс-захисник держтаємниці порівняв Мельниченка з засновником WikiLeaks

Вівторок, 14 грудня 2010, 14:30

Екс-майор Держохорони Микола Мельниченко розголосив державну таємницю, і справу проти нього закривати було неможна.

Таку думку висловив екс-начальник Департаменту з захисту державної таємниці СБУ Іван Божко в інтерв'ю "Комсомольській правді в Україні".

На запитання, як кваліфікувати дії майора Мельниченка, який за законом мав охороняти держтаємниці, а замість того розголосив їх, Божко заявив: "Однозначно як розголошення держтаємниці! Адже у плівках Мельниченка, а я знаю їхній зміст, є не просто таємна, а цілком таємна й особливо важлива інформація".

"Є два закони, які регламентують порядок поводження з таємними даними. Це закон "Про інформацію" і закон "Про державну таємницю". Там чітко пояснюється, у яких випадках таємна інформація може бути віддана гласності: коли інтереси суспільства перевищують необхідність її засекречування. Але це вирішує суд, а не окремо взята посадова особа", - наголосив він.

Божко упевнений: "Не можна було закривати кримінальну справу у відношенні Мельниченка, як вчинив один із керівників Генпрокуратури".

"І ось уже 10 років майора охороняє СБУ – від кого й у зв'язку з чим, незрозуміло. А між іншим, цілодобова охорона обходиться дуже дорого ($200 на добу). І це при тому, що Мельниченко завдав державі суттєвої шкоди! Такої ж, по суті, як зараз завдає США засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж", - заявив він.

На запитання, як же Служба безпеки України допустила витік інформації, екс-начальник Департаменту з захисту держтаємниці СБУ відповів:

"Перш ніж були записані "касети Мельниченка", на кожному державному режимному об'єкті, у тому числі й в Адміністрації президента, оперативний захист таємниць здійснювали співробітники СБУ, контррозвідники. Але хтось із високих посадових осіб у той час звільнив СБУ від цієї функції в АП і переклав дане завдання на Держслужбу охорони, у якій і працював Мельниченко".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...