Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин каже, що 16 грудня Раду "захопили", а його "водили за ніс"

П'ятниця, 24 грудня 2010, 11:27

Спікер Володимир Литвин вважає, що в скандальних подіях у Верховній Раді 16 грудня винні депутати і більшості, і опозиції.

"На мій погляд, стверджувати, що винна одна сторона, абсолютно неправильно", - сказав він в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Багато говорять про непропорційне застосування сили, але з іншого боку - як кваліфікувати захоплення інституту державної влади? Чому ми не говоримо, що це в корені неправильна позиція? У нас були блокування, але не було барикад. Тож говорити, що в цій ситуації є винуватці, а є праведники, неправильно", - заявив Литвин.

Він назвав "хитрованською" постановкою питання запевнення опозиціонерів про те, що фомки, ланцюги, замки вони принесли не для того, щоб бити провладних депутатів.

"Обіляти одних і валити все на інших – означає демонструвати політичну упередженість. А якби тим ломиком комусь проломили голову? Ми й тоді стверджували б, що його приносили в залу для естетичного милування металом?", - заявив спікер.

Литвин розповів, що 16 грудня він цілий день у своєму кабінеті "займався вмовляннями".

"Причому більшою мірою мені доводилося вмовляти представників більшості, щоб вони погоджувалися з усім тим, що пропонували представники фракції "БЮТ-Батьківщина". І мені це вдавалося. Тільки щоразу, коли погоджувалися з однією вимогою блокувальників трибуни, вони висували наступну", - заявив він.

На запитання, що він робив у момент штурму президії ВР, спікер відповів: "Я був у кабінеті, працював і не передбачав загострення ситуації. Оскільки, з огляду на логіку розвитку подій, займатися звільненням зали було ризиковано й навіть неможливо".

"На дверях були ланцюги, були підставлені стільці під двері, що ведуть до президії. Але виявилося, що ці-то двері, що ведуть усередину, були не закриті. Сам процес розблокування сесійної зали тривав не набагато більше однієї хвилини", - згадав він.

Литвин спростував, що він наказав держохороні віддати "регіоналам" ключі від дверей, які ведуть до президії: "Не царська це справа - давати охороні вказівки віддавати комусь ключі!".

"Після того як блокувальнкии закрилися зсередини, ніякого закривання дверей не було. Ви собі уявіть, що було б, якби охорона о 18.00 позачиняла усі двері? Їм що, треба було відра поставити депутатам, які там залишалися? Думаю, зрозуміло, для чого відра. А якби депутати, які залишилися у залі, вирішили вийти? Виявилося б, що їх замкнули ще й зовні!", - зазначив спікер.

"Усі ці заяви про те, що глава парламенту давав якісь вказівки, - від безсилля. І від небажання підтвердити те, що мене цілий день водили за ніс, а установка була заблокувати роботу парламенту до Нового року", - заявив Литвин.

При цьому він підтвердив, що несе "повну відповідальність" за події у ВР: "Простіше було б сказати, що ні за що не відповідаю й умиваю руки. Але я ж не Понтій Пілат!".

Водночас, Литвин зазначив, що не хотів би, щоб Генпрокуратура "виступала посередником між депутатами й парламентськими фракціями".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
Усі новини...