Опозиція вимагає від влади відреагувати на "ксенофобію" Кремля

Понеділок, 27 грудня 2010, 15:05

БЮТ розцінює як недружній акт щодо України закриття Бібліотеки української літератури у Москві.

Про це сказано у повідомленні прес-служби БЮТ.

БЮТ закликає російське керівництво вжити заходів для "негайного розблокування роботи єдиного на всю Російську Федерацію закладу, де є книжки українською мовою" і заявляє, що такі дії "не відповідають публічним деклараціям керівників двох країн про покращення міждержавних стосунків".

"БЮТ-Батьківщина" також вимагає від Віктора Януковича та МЗС "негайної адекватної реакції на дії російської сторони".

У свою чергу лідер "За Україну" В’ячеслав Кириленко заявив, що закриття єдиної в Росії Бібліотеки української літератури в Москві – "недружній акт Кремля відносно України".

"Тому партія "За Україну!" вимагає від Міністерства закордонних справ України висловити із цього приводу ноту протесту", - додав він.

"Закриття Української бібліотеки в Москві є очевидним проявом ксенофобії з боку російської влади", - переконаний він.

"МЗС України має припинити займати страусячу позицію, й виголосити ноти щодо низки недружніх кроків зі сторони Кремля. Зокрема, щодо ліквідації Федеральної національно-культурної автономії українців Росії, закриття Бібліотеки української літератури та образ російськими високопосадовцями українських ветеранів", - вважає Кириленко.

У свою чергу "Наша Україна" висловлює протест і вимагає офіційних пояснень з приводу інформації про закриття і опечатання Бібліотеки української літератури у Москві, заявив голова політради партії Валентин Наливайченко.

"Ця справа, в якій вже тривалий час панує солдафонська прямота у ставленні до національних громад, виходить за межі будь-яких внутрішніх справ Росії і є красномовним сигналом для України, Європи і всього цивілізованого світу", - переконаний Наливайченко.

"Ми вимагаємо від Міністерства закордонних справ України затребувати чіткі пояснення російської сторони щодо підстав дій правоохоронців у Бібліотеці української літератури та розуміння нею міждержавного виміру цієї справи", - додав він.

"Наша Україна" також закликала українську владу "виявити тверду державну волю, здатну захистити українців в Російській Федерації від великодержавного шовінізму, сваволі місцевих чиновників і відвертих антиукраїнських сил".

"Висловлюємо намір звернутися за втручанням і допомогою до Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин, а також інших міжнародних і регіональних структур, покликаних протидіяти виявам ксенофобії та утисків національних громад", - заявив Наливайченко.

"Ми вимагаємо чесного і справедливого розслідування інциденту з Бібліотекою української літератури в Москві і закликаємо світове українство виявити єдину позицію на захист нашої громади в Росії", - додав він.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...