Мін'юст РФ просить суд ліквідувати Об'єднання українців Росії

Четвер, 20 січня 2011, 13:21

Міністерство юстиції Російської Федерації просить Верховний Суд РФ ліквідувати Об'єднання українців Росії.

Про це говориться у позовній заяві про ліквідацію загальноросійського громадського об'єднання - загальноросійської громадської організації "Об'єднання українців Росії", текстом якого володіє УНІАН.

У Мін'юсті РФ заявляють, що організація неодноразово й грубо порушувала положення Конституції й законодавства РФ, а також протягом установленого терміну не усунула порушення, які були виявлені при перевірці з 10 по 29 серпня 2009 року і стали підставою для призупинення її діяльності 11 листопада 2009 року.

"Міністерство юстиції РФ просить ліквідувати Загальноросійську громадську організацію "Об'єднання українців Росії" і її структурні підрозділи з виключенням із єдиного державного реєстру юридичних осіб", - говориться в позові.

Зокрема, Мін'юст стверджує, що у порушення норми закону "Про громадські об'єднання" про те, що членами громадського об'єднання є фізичні та юридичні особи – громадські, членами ОУР є: некомерційна організація "Український благодійний фонд "Довіра", автономна некомерційна організація "Український культурний центр".

Крім того, організація нібито не надала документи, що підтверджують ведення в організації обліку її членів.

Також Мін'юст РФ інкримінує ОУР порушення статті закону, яка визначає, що під загальноросійським громадським об'єднанням мається на увазі об'єднання, яке здійснює свою діяльність на територіях більш як половини суб'єктів РФ.

ОУР же представила список на 41 регіональне відділення. У списку як відділення зазначені самостійні громадські об'єднання – товариства "Батьківщина", "Блакитна Десна", "Пролісок", "Мрія", регіональний центр українців "Дніпро", "Центр національної культури українців Зауралля "Ясен", товариство "Україна-Сейм", українське земляцтво "Дніпро", земляцтво українців Поволжя, "Київська Русь", товариство української культури "Промінь", товариства "Світанок" і "Криниця".

Тобто організація не підтверджує свій загальноросійський статус, зазначає Мін'юст РФ.

Крім того, закон передбачає, що у громадське об'єднання можуть входити іноземні громадяни, які законно перебувають на території РФ, а устав ОУР дозволяє бути членами організації іноземним громадянам без обмежень, передбачених законом.

Мін’юст РФ повідомляє, що 14 вересня 2009 року направляв організації подання, яке зобов'язує усунути виявлені порушення до 1 листопада 2009 року, порушення організація не усунула у встановлений термін і акт перевірки не оскаржила. Тому 19 листопада 2009 року діяльність організації була припинена до 2 травня 2010 року.

16 березня 2010 року ОУР повторно представила в Мін'юст Росії інформацію на акт перевірки від 7 вересня 2009 року, відповідно до якої організація врахувала зауваження Мін'юсту Росії й зобов'язується надалі не порушувати законодавство РФ. Однак, як випливає з позову Мін'юсту РФ, у документах ОУР і далі спостерігалися порушення.

Окрім іншого, зазначає російський Мін'юст, у порушення статті 43 закону співголова організації Валерій Семененко 4 січня 2010 року від імені організації взяв участь у публічному виступі в прямому ефірі Радіо "Свобода", 27 квітня 2010 року від імені організації взяв участь у програмі "Свобода думки" в ефірі "5 каналу".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування