Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Наукова еліта вважає, що мовна концепція Табачника несе хаос

П'ятниця, 21 січня 2011, 16:58

Концепція мовної освіти в Україні, запропонована Міносвіти, спрямована на русифікацію системи освіти.

Про це йдеться у відкритому листі міністру культури і освіти Дмитру Табачнику від наукової еліти.

Так лист підписали почесний президент Києво-Могилянської академії В'ячеслав Брюховецький, професор Києво-Могилянської академії Володимир Панченко, посол Юрій Щербак, професор Університету ім Карпенка-Карого Вадим Скуратівський та соціолінгвіст, доктор філологічних наук Лариса Масенко.

"В разі її прийняття Концепція внесе хаос в систему освіти, загальмує її розвиток і поглибить розкол українського суспільства на мовно-культурному ґрунті", - йдеться в листі.

На їхню думку, в концепції не знайшла відображення роль української мови як головного чинника консолідації населення в межах своєї держави.

В тексті Концепції відсутнє визначення державної мови як базової в системі освіти, дадують науковці.

"Натомість абсолютна більшість її положень, що стосуються мови навчання, сформульовано нечітко, розмито, без уточнення, про яку саме мову йдеться, їх можна застосувати як до української, так і до російської мови", - сказано в листі.

Спрямованість Концепції на розширення російськомовної освіти в Україні засвідчують і подані в ній характеристики української та російської мов.

"Переваги, які в концепції надано російській мові, ілюструє й віднесення її до "поширених міжнародних мов", тоді як реальна найпоширеніша в сучасному світі мова міжнародного спілкування – англійська – в Концепції не згадана жодного разу", - зазначається в листі.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування