БЮТ хоче нагадати Росії, що в нас багато російських організацій: "асиметрія"…

П'ятниця, 28 січня 2011, 10:41

Депутат фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Шкіль пропонує Верховній Раді закликати Федеральні збори Росії не допустити ліквідації українських громадських організацій в РФ.

Про це сказано в проекті заяви, зареєстрованій ним у парламенті 26 січня.

"Верховна Рада України вимушена констатувати, що спроби ліквідувати найбільші громадські об'єднання українців в Росії - Федеральну національно-культурну автономію українців Росії і Об’єднання українців Росії та події навколо єдиної на території Російської Федерації Бібліотеки української літератури у Москві, - провокують напругу в міжнаціональних відносинах та не створюють сприятливих умов для розширення та поглиблення взаємних культурних зв'язків між обома країнами", - сказано в заяві.

Її проектом пропонується звернути увагу російського парламенту на те, що "на території України безперешкодно та ефективно функціонує велика кількість громадських об’єднань, що здійснюють захист прав та законних інтересів громадян Російської Федерації та етнічних росіян - громадян України".

"Ліквідація федеральних українських організацій в Російській Федерації викличе явну асиметрію можливостей в реалізації національно-культурних прав українців, що проживають в Росії, та росіян, що проживають в Україні", - йдеться у проекті заяви.

"Труднощі у функціонуванні Бібліотеки української літератури у Москві позбавляє всіх прихильників українського слова права на задоволення їхніх культурно-просвітницьких потреб", - наголошується в ній.

"У зв’язку з цим, Верховна Рада України, виражаючи занепокоєння українського суспільства, етнічних українців, що проживають за межами України, з приводу обмеження культурних та національних прав українців в Росії, звертається до Федеральних зборів Російської Федерації із закликом врегулювати та нормалізувати роботу Бібліотеки української літератури у Москві і не допустити ліквідації українських громадських інституцій на території Російської Федерації", - пропонує заявити Шкіль.

"В наших спільних інтересах розв'язувати труднощі, що виникають в українсько-російських відносинах в дусі співробітництва, взаємоповаги, довіри та добросусідства", - йдеться в проекті заяви.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування