Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Каддафі не припинив вогонь? Йому оголосили ультиматум

Субота, 19 березня 2011, 05:51

Влада США звинуватила лівійського лідера Муамара Каддафі в порушенні резолюції РБ ООН, що закликає до негайного припинення вогню.

Про це заявила американський представник в ООН Сюзан Райс в інтерв'ю CNN, повідомляє радіо "Свобода".

Представник міністерства національної безпеки США повідомила агентству "Рейтер", що є факти, які свідчать про те, що війська Каддафі продовжили "цілеспрямований" наступ на східне місто Бенгазі - основний оплот опозиції.

Водночас влада Франції, США, Великобританії, а також низки арабських країн закликають Каддафі негайно припинити бойові дії.

У повідомленні, поширеному Єлисейських палацом у п'ятницю, зазначається, що всі ці країни готові до військової акції проти Лівії відповідно до резолюції РБ ООН, якщо їхні вимоги не буде виконано, відзначає Інтерфакс-Україна.

Президент США Барак Обама заявив у п'ятницю в Вашингтоні, що війська Каддафі повинні відступити від контрольованих опозицією міст. Також необхідно відновити в цих містах постачання електроенергією і водою.

"Торг у даному випадку недоречний. Якщо Каддафі не виконає вимоги, міжнародне співтовариство не залишить це без наслідків", - попередив президент.

Обама запевнив, що США не планують проводити наземну військову операцію в Лівії. "Ми застосуємо силу лише для того, щоб виконати наше завдання - захистити мирних жителів", - додав він.

Разом з тим, саміт для обговорення деталей військової операції по закриттю повітряного простору Лівії відкриється в суботу в Парижі.

Очікується, що в нараді візьмуть участь представники Європейського Союзу, Ліги арабських держав і Африканського союзу, а також генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. Крім того, Обама повідомив, що до французької столицю прибуде і держсекретар США Хілларі Клінтон.

Проведення зустрічі підтвердив у п'ятницю прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон. Виступаючи в Палаті громад британського парламенту, прем'єр повідомив, що операція буде спільною - британо-американо-французькою за підтримки арабських країн.

Міністр оборони Італії Іньяціо Ла Русса заявив у п'ятницю ввечері, що центром координації міжнародної військової операції в Лівії може стати місто Неаполь. А міністр оборони Іспанії Карме Чакон повідомив, що його країна дозволить НАТО використовувати дві військових бази для операції проти Лівії.

Бельгія також заявила про готовність взяти участь у майбутній військовій операції проти Лівії під егідою НАТО.

Західні ЗМІ повідомляють, що в ході зустрічі учасники можуть обговорити різні варіанти проведення військової операції в Лівії - від створення перешкод на лівійських радіолокаційних станціях до бомбардування військових об'єктів або навіть бункера лівійського лідера.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...