Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мороз: З’явилася надія, що справа Гонгадзе буде завершена

Середа, 23 березня 2011, 12:03

Олександр Мороз вважає, що з порушенням справи у відношенні Леоніда Кучми з’явилася надія на завершення справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Про це Мороз заявив в інтерв’ю "Бі-Бі-Сі", коментуючи порушення кримінальної справи проти Кучми за підозрою в причетності до вбивства Гонгадзе.

"У мене було одне прагнення – завершити справу Гонгадзе повністю. А з неї не можна вилучити замовників, організаторів і так далі. Для того, щоб її завершити, треба долучити до справи речові докази, записи майора Мельниченка. Адже вся справа, в кінці кінців, звідти розпочалася – із розмов у кабінеті президента. І всі це знають [...]. Але юридично її завершити можна тільки таким чином", - заявив він.

"І тому я сьогодні можу сказати, що нарешті появилась надія, що ця справа буде завершена", - зазначив Мороз.

Він не став робити прогнозів, але порадів, що "є процес, є справа, є складові цієї справи, і їх обійти не можна" і що "відпали всі брехні відносно того, що це справа ЦРУ, ФСБ і так далі".

На запитання, чому, на його думку, справа у відношенні Кучми порушена саме тепер, Мороз відповів, що попередні невдалі спроби завершити справу дискредитували владу.

"Уже двічі були спроби завершити справу, сказавши, що, бачте, покійний Юрій Кравченко дав доручення (вбити Гонгадзе)... і все це вже і закінчено. Але реакція суспільства була – соціологія показує, що більше 95% не вірять цій справі. Воно повністю, таке завершення, дискредитувало владу", - сказав Мороз.

"Тому це об'єктивна була потреба – щось робить. Я не можу сказати, як буде все завершено, але важливо, що тепер мусять давати відповіді на питання слідства ті люди, які до цього мають безпосереднє відношення", - зазначив він.

Мороз не вважає, що досі справа Гонгадзе використовувалася політиками, щоб тримати певних діячів під контролем: "Я думаю, що це не має під собою ніякого підґрунтя".

"Хто це міг використовувати? Влада сама? Ну, так після появи цієї справи кілька років президент був президентом. Інший, видно, був зв'язаний з ними якимись домовленостями. Там мова йшла не про тиск, бо який сенс було тиснути, скажімо, Ющенку на Кучму, якщо він продовжував ту ж справу, яку робив і Кучма? І так далі", - сказав Мороз.

"Просто юридичні обставини спонукають до того, що треба ставити крапки над "і", бо не можна ж ганьбитися перед усім світом, вже 11-й рік не закінчуючи цю абсолютно зрозумілу справу", - заявив він.

Говорячи про роль нинішнього спікера Володимира Литвина у справі Гонгадзе, Мороз сказав: "Слідство буде визначати. Я цим менше цікавився. Ясна річ, що є його розмови в кабінеті президента (Кучми). Вони стосуються цієї справи теж. Є відсилки на його позицію або що… Є слідчі, хай вони визначають".

Як відомо, саме Мороз колись оприлюднив записи розмов у кабінеті Кучми, зроблені Миколою Мельниченком.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування