Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Друг Пінчука підозрює, що з Кучмою зводять особисті рахунки

П'ятниця, 25 березня 2011, 08:15

Кримінальна справа проти екс-президента Леоніда Кучми може бути особистим "зведенням рахунків" із ним, вважає берлінський політолог Олександр Рар.

"Звичайно, хтось маніпулює цією ситуацією. Це моє припущення. Я стовідсотково цього не знаю. Хтось зводить рахунки з Кучмою особисто", - заявив він "Deutsche Welle".

За словами Рара, "ситуація вкрай дивна".

"Звичайно, у випадку важкого убивства терміну давності не існує. Але у той самий час "касетний скандал" настільки вже відійшов у минуле, і, у принципі, доведено з усіх сторін, що це було дешевою спробою компрометації влади і боротьбою за владу, причому в близькому оточенні самого Кучми у той час", - сказав він.

"Там воювали Мороз, Марчук проти Кучми. Якби за цією справою справді щось серйозне стояло, то під час періоду влади "помаранчевої революції" хтось дуже б постарався дістатися до Кучми. Повірте мені, пані Тимошенко цим би стовідсотково скористалась, коли вона стояла на чолі уряду", - вважає німецький політолог.

"Цього не відбулося. Зараз, за Януковича, це виглядає справді дивним", - наголосив він.

Рар вважає, що це "може бути спробою людей, які були арештовані свого часу, якимсь чином викручуватися".

"Ті люди, які були, можливо, стовідсотково або частково пов’язані з цими справами, або покінчили самогубством, або сидять за ґратами. А вище поставлені до цієї справи жодного відношення не мали, тому що якби це було, то, повторюсь, за 5 років правління "помаранчевих" це б розкрили", - сказав він.

"Але я не думаю, що ця справа піде далеко і серйозно. З мого погляду, доказів ніяких нема.  І сам Кучма, наскільки я його знаю, за складом (характеру) – людина, яка жодним чином не могла дати таке розпорядження. От просто не можу собі таке уявити", - заявив Рар.

Він припускає, що у Кучми є вороги в нинішній українській верхівці, бо в людини, яка керує країною, "мають бути вороги, які, можливо, не отримали або не "відхапали" того, що хотіли".

Рар також сумнівається, що справа проти Кучми викликана тим, що "українське правосуддя стало європейським" і за 11 років зібрали достатньо матеріалів, щоб порушити її.

"У Франції через 10 років відкривають серйозну справу проти французького президента, якого обвинувачують у шахрайстві. У Франції це скандал. Я гадаю, що в Україні не може так бути, тому що не думаю, що її правосуддя за останні 10 років настільки європеїзувалося, що стало таким незалежним і проводить це розслідування", - зазначив політолог.

Рар входить у правління "Ялтинської європейської стратегії" (YES), яку підтримує Фонд Віктора Пінчука – зятя Леоніда Кучми.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
21:27
"Схеми": Заступник генпрокурора живе у будинку, який куплений в 6 разів дешевше за ринкову ціну
21:09
фото7 людей постраждали від російських обстрілів на Дніпропетровщині, серед них 6-річна дитина
21:01
OpenAI запускає інструмент для виявлення діпфейків на тлі скандалів з впливом ШІ-контенту на вибори
20:38
Польща підняла в повітря винищувачі через російський літак над Балтійським морем 
20:30
відео, фотоАрмія РФ обстріляла житловий квартал Херсону, загорілись 4 будинки
20:29
Мінфін залучив понад 9 мільярдів від продажу облігацій, знизивши ставки
20:23
У Берліні заборонили прапор Росії на 8 та 9 травня
20:07
"Учні перших та других класів навіть не знають, що таке школа". Освітні історії з Дніпропетровщини
20:03
Офіційний канал застосунку "Дія" з'явився у месенджері WhatsApp
19:50
Російські війська за минулу добу 40 разів вдарили з авіації на фронті – Генштаб
Усі новини...
Реклама: