Вчені стверджують, що японська радіація Україні не загрожує

Середа, 30 березня 2011, 21:13

Державна інспекція ядерного регулювання виключає високі концентрації в Україні радіоактивних речовин з АЕС "Фукусіма-1" у Японії.

Про це заявив перший заступник голови інспекції, головний державний інспектор із ядерної і радіаційної безпеки Михайло Гашек, повідомляють "Українські новини".

"До небезпечних меж ми звичайно не дійдемо. Все-таки той же самий йод і той же самий цезій мають не таку вже високу активність, а по-друге, у них досить низькі періоди напіврозпаду", - сказав він.

Гашев зазначив, що, починаючи з 25 березня, в Україні почали фіксуватися нестабільні, а з 27 березня стабільні випадки концентрації ізотопів, що мають відношення до аварії на японській АЕС.

"З 27 по 29 березня ми вже стабільно фіксуємо, що з'явилися сліди ізотопу йоду, а згодом цезію-134, і на вчора (29 березня) з'явилися вже дійсно сліди телуру-132", - сказав він.

Гашев нагадав, що раніше перші випадки ізотопів з "Фукусіма-1" фіксувалися в Ірландії, Великобританії, Чехії, Болгарії, Греції, Фінляндії та Угорщини.

"Якщо ми починали, і це були мільйонні частки відсотка, зараз можна говорити про тисячних частках відсотка. Тепер наші прилади стабільно впевнено почувають, що ці ізотопи є. Так, це мало. Це дуже низькі концентрації", - підкреслив він.

У той же час Гашев зазначив, що немає підстав говорити про можливість серйозного радіаційного забруднення території Україні.

"В остаточному підсумку можна говорити, що частки відсотків дійдуть до України. Зрозуміло, що вони не будуть сумірні з якимись нормами радіаційної безпеки за гранично допустимих концентрацій", - заявив він.

Як відомо, раніше було офіційно зареєструвано на території України наявність слідів йоду-131 з аварійної АЕС "Фукусіма-1".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...