Тарас Чорновіл: "Справу про вбивство батька вирішили закрити"

Четвер, 31 березня 2011, 10:35

Депутат Тарас Чорновіл упевнений, що справу "про вбивство" його батька - колишнього лідера Народного Руху Україна В’ячеслава Чорновола - вирішили закрити.

Про це він заявив в інтерн’ю газеті "Сегодня", відповідаючи на запитання, чому Генпрокуратура знову порушила справу за фактом загибелі його батька.

"Усе на 180 градусів навпаки. Справу про вбивство батька вирішили закрити. Немає зараз політичної волі, щоб її розслідувати", - сказав Тарас Чорновіл.

На зауваження про те, що днями заступник голови МВС Василь Фаринник заявив, що справу направили на дорозслідування в Головне управління МВС у Києві, депутат відповів: "Фаринник взагалі про цю справу доладно нічого не знає".

"Він знає, що її колись передали з Генпрокуратури в міліцію, але коли це було – уявлення не має. Це ознака того, що її там ніхто сьогодні не курує", - сказав Тарас Чорновіл.

"Ситуація, насправді, така: напередодні приходу нового генпрокурора з’явилося політичне рішення позбутися справи В’ячеслава Чорновола. У листопаді-грудні розгляд справи в ГПУ тихенько закінчили, і віддали в київський Головком міліції, де вона вже побувала у 1999 році, і де її успішно закрили", - повідомив він.

"Тут її можуть розслідувати лише за одним пунктом - звичайна аварія. Але це вже й так розслідувано. Міліція не може розслідувати терористичний акт проти державного діяча, допитувати перших осіб", - додав Тарас Чорновіл.

За його словами, він дізнався про це "у січні 2011 року", хоча ще декілька днів тому мав надію на розслідування справи про смерть батька.

"Я сподівався після того, як поговорив із генеральним прокурором. Це було тиждень тому. Він запевняв, що взагалі справи не знає. І дав 10 днів міському прокурору, щоб той ознайомився й прийняв рішення - повернути її в міську прокуратуру (у ГПУ, як я зрозумів, повертати вже не хочуть) або залишити в міліції", - пояснив Тарас Чорновіл.

"Якщо в міліції – значить, справа йде до закриття. Тоді я напишу звернення до генпрокурора з проханням закрити цю справу офіційно й не знущатися", - заявив він.

За словами депутата, це має вирішитися "цього, максимум наступного тижня".

Тарас Чорновіл вважає, що нинішній владі "просто не потрібно" розслідувати справу про смерть В’ячеслава Чорновола.

"Якщо й Кучма, і Ющенко мали підстави боятися цієї справи, то Януковичу від нього - ні холодно, ні гаряче. Він у цьому не замішаний. Чому тоді не розслідувати? Ввочевидь, тому що треба проводити серйозні слідчі дії, створити потужну оперативну групу, допитувати впливових осіб. А політичні дивіденди від цього можуть бути лише на кінцевому етапі", - сказав син екс-лідера НРУ.

Він також зазначив, що "розкручувати цю справу набагато складніше, ніж справу Гонгадзе, бо в справі Гонгадзе матеріалів більше".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування