Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американський адвокат Кучми приховує, хто йому платить

Понеділок, 11 квітня 2011, 11:27

Американський адвокат Леоніда Кучми Алан Дершовіц бачить свою роль у тому, щоб допомагати українським адвокатам екс-президента з "загальною стратегією".

"Я б сказав, що моя роль - допомагати з загальною стратегією", - сказав він в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Я працюватиму з українськими юристами, у них є доступ до матеріалів. А я - частина цієї юридичної команди. Я регулярно зустрічаюся з ними, даю рекомендації й свої експертні висновки", - повідомив Дершовіц.

"Головна моя роль - бути консультантом і експертом для українських юристів для того, щоб розробляти стратегію. Я найнятий як експерт із юридичних питань, а не як фахівець із public relations", - підкреслив американський адвокат.

Він повідомив, що обговорював із Кучмою "різні питання, різні стратегії" і планує "регулярно з ним зустрічатися й обговорювати професійні питання".

Дершовіц не сказав, хто оплачує його послуги: "На жаль, я зовсім не можу обговорювати це питання. Це конфіденційна інформація".

Але він розповів, як став захисником Кучми: "Спочатку подзвонив мій колишній студент із Гарвардської школи права, який займався юридичною практикою в Україні, і розповів мені про цю справу. Потім я прочитав усе, що писали про "плівки Мельниченка", і дійшов висновку, що ця справа має величезне міжнародне значення - вона порушує питання, чи є в Україні верховенство права".

"Виникає й інший дуже цікаве питання - про відносини права й науки. Бо найважливішим свідком у цій справі є диктофон. Наука свідчить, що ніхто не може на 100% довіряти запису. Проте, прокурор вирішив вести розслідування, ґрунтуючись на своїх власних висновках про те, що ці записи автентичні", - сказав Дершовіц.

Він зазначив, що в його практиці "ця безпрецедентна справа", але в нього є "багатий науковий досвід, пов'язаний із різними записами".

"Я сам колись став жертвою фальсифікованих записів. Це було на початку 80-х, я написав про це у своїй книзі "Зворотна сторона удачі", на основі якої потім був знятий фільм, який отримав "Оскар". Мене записували, ховаючи магнітофон у шкарпетці. Потім взяли цю плівку, порізали ножицями, змінили мої слова, вийняли звідти слово "ні" і зробили так, нібито я говорив те, чого насправді не говорив", - сказав Дершовіц.

"Ознайомившись із записом, у ФБР миттєво прийняли рішення, що плівка фальсифікована. Але це було в ті дні, коли використовували звичайну плівку, і довести факт змін було дуже легко. Сьогодні ж у цифровому виді можна створити все що завгодно - наприклад, відео, де я обіймаюся з бен Ладеном, - і воно буде виглядати ідеально", - зазначив він.

По плівках же Миколи Мельниченка, які визнані речовим доказом у справі проти Кучми, підкреслив адвокат, "є абсолютно чіткий міжнародний консенсус: неможливо визначити, наскільки автентичний той запис".

Уже після публікації цього інтерв'ю стало відомо про смерть одного з українських адвокатів Кучми - Михайла Кисилевича.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...