Адвокат вже бачить, що справу Кучми треба дорозслідувати

Вівторок, 26 квітня 2011, 19:38

Ознайомившись з матеріалами справи екс-президента Леоніда Кучми, захист потерпілих, швидше за все, змушений буде заявляти клопотання про досудове слідство.

Про це заявила журналістам адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко, вийшовши з будівлі прокуратури, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

"Я впевнена, що за результатами вивчення матеріалів справи ми будемо змушені заявляти чимало клопотань з метою доповнити досудове слідство і поглибити досудове слідство", - зазначила вона.

При цьому адвокат уточнила, що в неї не викликає ентузіазму завершення досудового слідства, тому що вже на початку вивчення матеріалів справи "ми спостерігали брутальне поводження з потерпілими, брутальне поводження з нормами Кримінально-процесуального кодексу".

Теличенко зазначила, що у вівторок сторона потерпілих могла ознайомитися тільки з тими матеріалами справи, які були зібрані в 2000, 2004, 2005 роках.

"Слідчий поставив нас у ситуацію, коли ми змушені читати томи по порядку, від першого до дев'яносто дев'ятого", - зазначила вона.

При цьому, за словами Теличенко, в перших томах просто скопійовані матеріали, зібрані раніше досудовим слідством.

"Таким чином, я сьогодні навіть не можу з упевненістю стверджувати, що не досліджувалися обставини зловживання владою та посадовими повноваженнями, які, можливо, допустив обвинувачений (Кучма) в період розслідування справи за фактом вбивства журналіста Гонгадзе", - заявила вона.

"Ми знаємо, що в листопаді 2005 року Європейський суд визнав, що досудове слідство в Україні протягом всього періоду з 2000 року до 2005 року не розслідувало кримінальну справу, а займався тільки одним - тим, щоб довести непричетність перших осіб держави до вбивства журналіста Гонгадзе", - зазначила вона.

"Сьогодні вже зрозуміло, що довести непричетність не вдалося. Але протягом кількох років, як мінімум протягом п'яти років, це намагалися зробити. Ми бачили неодноразово заяви і колишнього Генпрокурора Святослава Піскуна, і точно так само в ході допитів співробітники прокуратури доповідали суду про те, що справа "подорожувала" неконтрольовано з однієї прокуратури до іншої, вищого рівня, і про суцільний тиск з Банкової на хід розслідування. Тим не менш, це не стало предметом розслідування на цьому етапі досудового слідства, в рамках кримінальної справи, порушеної щодо Леоніда Кучми", - продовжила адвокат.

Теличенко зазначила, що в ході її візиту до прокуратури її сумніви в спроможності доказів розвіяні не були. Вона також повідомила, що ознайомилася в вівторок з сімома томами матеріалів кримінальної справи.

Раніше повідомлялося, що Генпрокуратура завершила розслідування у справі щодо другого президента Кучми.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування