Власенко: Слідчий "спотворює" факти у справі проти Тимошенко

Понеділок, 16 травня 2011, 10:31

Захисник Юлії Тимошенко, депутат Сергій Власенко вважає, що слідчий у справі проти екс-прем'єра "свідомо спотворює факти".

Про це він заявив газеті "Комерсант-Україна", коментуючи деякі матеріали справи.

"Відповідно до постанови про порушення кримінальної справи єдине обвинувачення, висунуте на адресу Юлії Тимошенко, полягає у нібито перевищенні нею влади під час підписання нібито від імені Кабміну так званих директив", - сказав Власенко.

"Водночас, порушуючи кримінальну справу, слідчий свідомо спотворює факти і дає неправдиві оцінки, маючи в документах достатньо доказів невинуватості Тимошенко", - заявив він.

На думку Власенка, роз’яснення міністра юстиції Олександра Лавриновича й екс-заступника генпрокурора Віктора Кудрявцева, згідно з якими для затвердження газових директив рішення Кабміну не було потрібне, - не єдиний приклад "спотворення фактів" представниками слідства при порушенні кримінальної справи у відношенні Тимошенко.

За його словами, слідчий "із маніакальною наполегливістю стверджує, що нібито Україна, нібито завдяки контрактам Тимошенко стала отримувати газ по $450 за тисячу кубометрів".

"Але в матеріалах справи є експертиза, проведена в рамках кримінальної справи, а також так звана довідка про нібито фінансові збитки "Нафтогазу". І навіть у цій довідці запрошені слідством експерти зазначили, що в 2009 році Україна споживала газ не по $450 за тисячу кубометрів, а по $233! Тобто й цей елемент слідчий свідомо спотворив!", - сказав Власенко.

У свою чергу, у Партії регіонів і тимчасовій слідчій комісії з питань розслідування обставин підписання угод між "Нафтогазом" і "Газпромом" щодо ознак державної зради в сфері економічної безпеки наполягають, що Тимошенко порушила закон.

Зокрема, член ТСК Володимир Олійник (Партія регіонів) вважає, що "будь-який здравомислячий суддя розіб'є дані аргументи вщент, ґрунтуючись на нормах Конституції".

"У статті 19 Конституції чітко написано, що посадові особи органів державної влади зобов'язані діяти тільки на підставі повноважень, передбачених законами й Конституцією", - заявив депутат.

"Якщо вона (Тимошенко) у суді буде посилатися на те, що Кабінет міністрів не повинен був затверджувати директиви, оскільки йшлося не про міжнародний договір, а про угоду між господарчими суб'єктами, то суддя абсолютно закономірно запитає: "А на підставі яких повноважень ви підписали ці директиви?", - сказав він, і висловив упевненість, що "відповісти Юлії Тимошенко буде нічого".

"Тому що серед повноважень прем'єр-міністра, зазначених у законодавстві, право одноосібно підписувати такі документи просто не значиться", - заявив Олійник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:02
Терор повинен програти скрізь: захист Штатами неба Ізраїлю викликає заздрість та іронію в Україні − WSJ
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
08:26
Новий представник фон дер Ляєн відмовився від посади після критики у фаворитизмі
08:25
"З винятковим цинізмом". Як після загибелі кіборга Барса суд визнав його винним у хуліганстві
07:50
Сили оборони знешкодили 920 окупантів і знищили 9 танків за добу
07:33
Окупанти посилили атаки на Бахмутському напрямку: за добу їх було 33 − Генштаб
06:51
Цієї ночі військові знищили всі російські "Шахеди"
06:43
Палата представників США проголосувала за низку законів, щоб посилити тиск на Іран
05:30
ISW: Російські атаки можуть досягти "загрозливих успіхів" на захід від Бахмута
04:28
У Білому домі спростували спекуляції про "навмисно слабку атаку Ірану на Ізраїль"
Усі новини...