Чорновіл: Дипломатичний скандал із Чехією – провокація

Середа, 18 травня 2011, 08:33

Голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Тарас Чорновіл прогнозує погіршення відносин із Чехією.

В інтерв’ю "Deutsche Welle" він сказав, що реакція Праги на висилку з України двох чеських аташе була цілком очікуваною, а весь конфлікт "вдало змодельований в Україні".

Окрім цього, за словами Чорновола, Міністерство закордонних справ України нібито навмисно затягує надання агреману новопризначеному послу Чехії в Україні.

Також Чорновіл нагадав, що комісар із питань розширення та політики сусідства Євросоюзу Штефан Фюле є представником Чехії.

Разом із тим, парламентар упевнений, що український екс-міністр Богдан Данилишин – це лише зачіпка, а не причина напруження відносин України з Чехією. Проти Данилишина в Україні висунуто обвинувачення в зловживання службовим становищем, а Чехія надала йому політичний притулок.

"Відносини між Україною і Чехією ставлять на рівень дипломатичного конфлікту. Це, безумовно, відгукнеться по структурах Євросоюзу і матиме негативний наслідок для євроінтеграції України", - сказав депутат.

"А це, відповідно, матиме велику користь для тих, хто сповідує принципи Митного союзу (з Росією, Білоруссю та Казахстаном)", - додав Чороновіл.

"Це певні провокаційні дії, які задумані проросійським крилом української влади", - робить висновок він.

Конфлікт із чеськими дипломатами Чорновіл називає провокацією, аналогічною до затримання в аеропорту "Бориспіль" керівника німецького Фонду ім. Конрада Аденауера Ніко Ланґе напередодні візиту президента Віктора Януковича до Берліна.

На переконання Чорновола, чим ближче дата підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейський Союзом, тим більше дипломатичних конфліктів матиме офіційний Київ із європейськими країнами, але вже з більш впливовими, ніж Чехія.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування