Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Міліція думає записати в "чорні трансплантологи" ще одного лікаря

Четвер, 19 травня 2011, 12:16

Міліція розглядає питання про притягнення до відповідальності ще одного хірурга Інституту Шалімова у справі "чорних трансплантологів".

Про це заявив начальник Головного слідчого управління МВС Василь Фаринник "Газеті по-київськи".

Відповідаючи на питання, чи закінчено слідство у справі лікарів з Інституту Шалімова, він сказав: "Закінчуємо. Довго не могли отримати інформацію з МВС Азербайджану - адже більшість операцій проводили в лікарнях Баку".

"Всього у справі проходять шестеро людей, троє з них - лікарі. Всі заарештовані. Крім того, постало питання про залучення ще одного провідного хірурга клініки Шалімова. Він зробив дві операції - в одному випадку вирізав нирку, в іншому - вшив", - заявив Фаринник.

"Говорить, що не знав про порушення закону, але гроші отримав. Це вже склад злочину", - зазначив він.

За словами представника МВС, "за нашим законодавством тільки рідні можуть безкоштовно віддавати органи для пересадки або ж забирати від трупного донора за згодою родичів померлого".

"Поки що четвертий лікар - свідок. Якщо він буде співпрацювати зі слідством, за законом він може бути звільнений від кримінальної відповідальності", - заявив Фаринник.

За його словами, зараз лікарів звинувачують "ще й у створенні злочинної організації".

"Лідером був громадянин Ізраїлю без медичної освіти. Він організував групу, розподілив ролі, керував фінансовими потоками. Його посібники підшукували в Україні донорів через інтернет", - розповів чиновник.

"Реципієнти були в основному громадяни Ізраїлю, які могли заплатити за операцію до $100 тисяч. Донорам-українцям за нирки давали лише по $10 тисяч. Ізраїльтян і наших донорів з лікарями везли в Баку, зустрічали, поселяли", - заявив Фаринник.

"Вони думали, раз в Азербайджані дозволені пересадки нерідним людям, значить, це не злочин. Але людей вербували на території України", - зазначив він.

На питання, чи визнають медики провину, представник МВС відповів: "А нам не потрібні їхні зізнання. У нас документально підтверджені факти операцій. Їм діватися нікуди, тому що донори дають свідчення проти них".

"Є 25 потерпілих, які повністю підтверджують, що продали нирки, і вказують конкретно, з ким зустрічалися, хто оперував", - сказав Фаринник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування