Яценюк: Ті, хто оточують Януковича, повинні відповісти на масу запитань

Середа, 1 червня 2011, 13:24

Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк вважає, що люди з оточення президента Віктора Януковича повинні бути притягнуті до відповідальності за корупційні діяння.

Про це він заявив в інтерв'ю радіостанції "Эхо Москвы".

"Боротьба з корупцією звелася до того, що нова влада вирішила знайти корупціонерів винятково зі своїх попередників", - сказав Яценюк, коментуючи справу проти екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

"Хоча було б бажано, щоб цими попередниками були й ті, які теж працювали колись при цій новій владі, тоді, коли вона була старою владою. Адже "Партія регіонів" двічі була при владі, і Віктор Федорович двічі був прем'єр-міністром. І ті люди, які оточують його сьогодні, в принципі, мають дуже серйозні підстави для того, щоб відповісти на масу запитань", - заявив він.

"Тому цілий ряд товаришів із минулого або з чинної опозиції перейшли в розряд кримінального переслідування й перейшли в розряд обвинувачуваних", - додав депутат.

Яценюк також вважає, що арешт Тимошенко був одним із "суттєвих проколів" влади, бо це викликало негативну реакцію в Заходу й усередині країни.

На думку Яценюка, на Заході "усі перестали вірити в те, що це кримінальне переслідування".

"І парадокс у тому, що навіть якщо знайдеться кримінальна справа, за якою всі факти свідчать про пряме порушення, про пряме зловживання як колишнім прем'єр-міністром, так і іншими членами цього Кабінету міністрів, і це навіть буде показано по телевізору й зроблять відкритий процес, у це вже ніхто не повірить", - вважає він.

"Дискредитована сама ідея боротьби з корупцією через кримінальне переслідування. Тому що боротьба з корупцією через кримінальне переслідування перетворилася на політичну боротьбу й на політичне переслідування", - додав лідер "Фронту змін".

Він вважає, що у влади по Тимошенко "плану нема". На прохання спрогнозувати розвиток подій Яценюк відповів: "По-перше, я впевнений, що арешту Тимошенко до суду не буде. По-друге, мені складно уявити вердикт суду, за яким колишній прем'єр буде позбавлена волі. Ось мій прогноз".

Яценюк також вважає, що в справі екс-президента Леоніда Кучма влада діє "без якогось чіткого й зрозумілого плану", просто бажаючи через цю справу "збалансувати й дати певну легітимізацію процесу переслідування інших фігур".

"Виникають сумніви, чому кримінальну справу порушено, по-перше, тільки проти Кучми, по-друге, чому саме в цей момент порушена кримінальна справа. По-третє, чи не є це тиском на родичів президента Кучми, які володіють найбільшим медіахолдингом у країні. І четверте - чи не є це безпосередньо відволіканням уваги від тих проблем, які існують сьогодні в Україні", - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування